Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba
04.04.2024.
Autor: A.K.

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Simulacijskim vježbama obilježen je povijesni dan za zdravstvenu skrb u Hrvatskoj.

Nakon desteljeća, Hrvatska je konačno dobila ključni element u pružanju zdravstvene skrbi - Helikoptersku Hitnu Medicinsku Službu (HHMS). Projekt Vlade, vrijedan 62,5 milijuna eura, označava strateški iskorak za sve građane i posjetitelje Lijepe Naše, što je nedavno potvrđeno spašavanjem života u protekla dva dana, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš tijekom svečanog obilježavanja uspostave HHMS-a na riječkom sletištu Delta.

Beroš je naglasio da su koordinirane intervencije HHMS-a i kopnene hitne medicinske službe pokazale ne samo spremnost HHMS-a, već i uigranost timova na kopnu, što je potvrđeno kroz uspješne simulacijske vježbe. Uspostava HHMS-a omogućila je Republici Hrvatskoj da se pozicionira uz bok zemalja s najrazvijenijim sustavom hitne medicinske službe u Europi.

HHMS djeluje iz četiri baze - Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba, čime se osigurava kvalitetna, brza i dostupna hitna medicinska skrb svim građanima i posjetiteljima, uključujući otoke, ruralna te udaljena i nepristupačna područja.

"Naš fokus je na čovjeku, a današnjim vježbama smo pokazali snagu zajedničkog djelovanja kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ovakav model pružanja hitne pomoći strateški je važan za sve nas, posebno za udaljena područja poput naših otoka", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković.

Helikopteri omogućuju brz pristup hitnim pacijentima, postavljanje dijagnoze te provođenje hitnih medicinskih postupaka na mjestu intervencije, što čini Hrvatsku prepoznatom kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta, naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević.

Uspostava HHMS-a vođena je prema najboljim EU praksama, s naglaskom na sigurnost i kvalitetu. "Uspostavom HHMS-a, postigli smo značajan napredak u hitnoj medicinskoj službi i pokazali smo predanost pacijentima. Ovakav sustav je temelj daljnjeg razvoja zdravstvenog sustava u cjelini", zaključio je ministar Beroš, istaknuvši zahvalnost svim timovima hitne medicinske službe na pomoći u ovom putu.

Izvor: Ministarstvo zdravstva/Vlada

Povezani članci

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

05.03.2024.
Autor: A.K.
Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma, podrška zajednice često nedostaje'

Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma...

01.03.2024.
Autor: A.K.
Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

01.02.2024.
Autor: A.K.
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.