Autizam među zdravstvenim djelatnicima
11.04.2024.
Autor: A.K.

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Svijest o autizmu u medicinskom svijetu raste, a s njom i prepoznavanje autizma među medicinskim djelatnicima.

Međutim, podrška poslodavaca, uključujući zdravstvenu zaštitu na radu i nadzor, varira, a neki kolege odbijaju povjerovati da kvalificirani liječnik može biti autističan. Ova situacija odražava složenu prirodu stereotipa o autizmu koji prožimaju sve aspekte društva, uključujući i medicinski radni kadar.

Nedavna studija "Iskustva autističnih liječnika: presječno istraživanje" iz 2023. godine, pokušalo je ispuniti prazninu u istraživanju iskustava medicinskih stručnjaka s autizmom. Ovo istraživanje je koristilo participativni pristup kako bi identificiralo potrebe i modificiralo postojeći upitnik za istraživanje iskustava liječnika s autizmom.

Što se doznalo?

Rezultati ovog istraživanja su iznenađujući. Ukupno 225 autističnih liječnika je sudjelovalo, od kojih je 64% imalo formalnu dijagnozu autizma. Prosječna dob primitka formalne dijagnoze bila je 36 godina. Većina sudionika trenutno rade kao liječnici, a najčešće specijalnosti su opća medicina/obiteljska medicina, psihijatrija i anestezija.

Međutim, istraživanje je otkrilo i niz izazova s kojima se suočavaju liječnici s autizmom. Gotovo polovica nije otkrila da imaju autizam nikome na poslu, a samo polovica onih koji su tražili prilagodbe na radnom mjestu ih je dobila. Nadalje, čak polovina sudionika je imala povrede koje su samoinicirane.

Zaključak

Zaključak ovog istraživanja je da liječnici s autizmom izvještavaju o mnogim izazovima na radnom mjestu, što može doprinijeti kulturi neprijavljivanja. Ono što posebno zabrinjava je mentalo zdravlje. Naime, među ispitanicima vlada visoka stopa suicidalnih misli, samopovređivanja i prethodnih pokušaja samoubojstva. Unatoč ovim izazovima, većina autističnih liječnika uspješno radi.

U skladu s tim, neurodiverzitetno afirmativan pristup autizmu može dovesti do pozitivnijeg samopredstavljanja i poboljšanog mentalnog zdravlja. Pružanje adekvatne podrške i poboljšanje svijesti o medicinskim djelatnicima s autizmom a može potaknuti njihovu uključenost u medicinski radni kadar i osigurati da svatko dobije priliku ostvariti svoj puni potencijal.

S. C K Shaw, A. Fossi, L. A Carravallah, Kai Rabenstein, W. Ross, M. Doherty. The experiences of autistic doctors: a cross-sectional study. Front Psychiatry. 2023 Jul 18:14:1160994. doi: 10.3389/fpsyt.2023.1160994. 

Povezani članci

 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.
Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

05.03.2024.
Autor: A.K.
Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma, podrška zajednice često nedostaje'

Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma...

01.03.2024.
Autor: A.K.
Poremećaji hranjenja među zdravstvenim radnicima

Poremećaji hranjenja među zdravstvenim rad...

26.02.2024.
Autor: A.K.