Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?
27.03.2024.
Autor: A.K.

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja predstavljaju jedan od glavnih izazova u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Ovaj problem proizlazi iz niza faktora kao što su ograničeni resursi, povećana potražnja za uslugama, nedovoljna efikasnost u radu sustava, financijski pritisak te nedostatak specijaliziranih usluga u ruralnim područjima. U ministarstvu zdravstva su pak optimističniji, naglašavajući da se liste smanjuju.

„Liste čekanja za dijagnostičke preglede i zahvate u bolničkom sustavu znatno smo skratili u odnosu na ranije razdoblje i taj trend zadržat ćemo i nadalje“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš i podsjetio da je ,inistarstvo zdravstva 20. siječnja ove godine otvorilo posebnu e-mail adresu kao dodatni kanal komunikacije s građanima.

E-mail adresa liste@miz.hr je namijenjena nehitnim pacijentima koji žele zakazati svoj prvi termin za dijagnostički pregled, pri čemu čekanje ne smije prelaziti nacionalni prosjek čekanja od 270 dana. Najčešće postavljana pitanja se odnose na razne MR dijagnostičke postupke, kao i na postupak UZV dojki. Većina upita se odnosi na zdravstvene ustanove u gradu Zagrebu, otkrio je ministar Beroš početkom godine.

No, brojni pacijenti nisu upoznati s činjenicom da pojedine pregled mogu obaviti i u privatnim ustanovama. I to besplatno. Dakle, nužno je bolje informirati pacijente o njihovim mogućnostima, jer u konačnici cilj je pravovremena i adekvatna zdravstvena skrb. U tome važnu ulogu igra komunikacija između liječnika obiteljske medicine koji su prva karika u dijagnostici. Isto tako, potrebno je osigurati da informacije o dostupnosti privatnih ustanova budu transparentne i lako dostupne pacijentima, kako bi im se pružila alternativa u slučaju dugih lista čekanja u javnim ustanovama.

Ovaj proces olakšava pristup zdravstvenoj skrbi i pomaže u smanjenju opterećenja u bolnicama, pružajući pacijentima veći izbor i mogućnost bržeg pristupa medicinskim uslugama.

Donosimo popis poliklinika u kojima su mogući pregledi na uputnicu.

Povezani članci

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

05.03.2024.
Autor: A.K.
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.
Što učiniti kada pacijent ne sluša?

Što učiniti kada pacijent ne sluša?

06.12.2023.
Autor: A.K.
Plaće po nezakonitom obračunu

Plaće po nezakonitom obračunu

22.01.2020.
Autor: V.P.