Aorta priznata kao zaseban ljudski organ
05.03.2024.
Autor: A.K.

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Ovo otvara vrata novim mogućnostima liječenja i poboljšavajući perspektive pacijenata diljem svijeta.

Aorta, najvažnija arterija koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela, dobila je iznimno važan status u medicinskom svijetu - priznata je kao zaseban ljudski organ. Ova revolucionarna odluka, koja vrijedi u zemljama Europske unije i Sjedinjenim Državama, označava značajan korak prema unapređenju liječenja bolesti aorte.

"Velik je to korak", izjavio je Martin Czerny iz Sveučilišne bolnice Freiburg u Njemačkoj; "Priznanje aorte kao organa stavlja je u rang s ostalim vitalnim organima, poput srca, pluća i mozga."

Ova novost proizlazi iz smjernica Europske udruge za kardiotorakalnu kirurgiju (EACTS) i Američkog društva torakalnih kirurga (STS), čime se aorta definira kao zaseban entitet u medicinskom spektru. Za pacijente, ova promjena ima potencijal da značajno unaprijedi klinički proces, posebno za one koji se liječe od bolesti aorte.

Do sada, bolesti aorte tretirale su se u okviru kardiokirurgije ili vaskularne kirurgije, ovisno o vrsti i lokalizaciji. Međutim, prema novim smjernicama, liječenje aorte postaje zasebno medicinsko područje koje treba biti povezano s drugim srodnim disciplinama.

"Novi pristup jasno preporučuje liječenje aorte u okviru specijaliziranog medicinskog područja, surađujući s drugim relevantnim granama medicine", pojasnio je Czerny, direktor bolnice za kardiovaskularnu kirurgiju u Njemačkoj.

Aorta, kao glavna krvna žila odgovorna za transport kisika iz srca u tijelo, ima ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i brzini protoka krvi. Očekuje se da će ova promjena poboljšati tretman ruptura aorte i drugih ozbiljnih bolesti. 

Povezani članci

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

01.02.2024.
Autor: A.K.
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.
Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvatskih županija

Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvats...

24.11.2023.
Autor: A.K.
'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i umrlih od bolesti COVID-19 bio značajno veći da se nisu uvele mjere suzbijanja širenja zaraze'

'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i...

14.11.2023.
Autor: A.K.