Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvatskih županija
24.11.2023.
Autor: A.K.

Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvatskih županija

Redovni preventivni pregledi pružaju priliku za ranu identifikaciju faktora rizika, monitoring vitalnih funkcija i implementaciju personaliziranih preventivnih strategija, čime se unapređuje pacijentovo ukupno zdravstveno stanje.

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda proveden u pet hrvatskih županija pokazao je da više od dvije trećine građana ima zdravstvene probleme-od povišenog krvnog tlaka, povećanih razina kolesterola, šećera u krvi, prekomjerne debljine do štetnog utjecaja pušenja i alkohola na zdravstveno stanje. 

Rezultate je predstavio ministar zdravstva RH Vili Beroš zajedno s predstavnicima zdravstvenih ustanova koje su sudjelovale.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, istaknuo je kako ovom zabrinjavajućem podatku doprinose zdravstveni rizici, uključujući pušenje, nezdrave prehrambene navike, konzumacija alkohola te nedostatak tjelesne aktivnosti. Izostanak redovitih kontrola dodatno je pogoršao zdravstvenu sliku.

Sve to, potvrda je da su preventivni zdravstveni pregledi nužni kako bi se oboljenja identificirala na vrijeme. Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tomislav Benjak, istaknuo je da rano otkrivanje bolesti povećava šanse za uspješno liječenje. Nadalje, jedna od misija preventivnih pregleda je i utvrditi kakva je zdravstvena slika Hrvata uopće. Posebna pozornost je na dobnoj skupini od 40 godina i više koja je najugroženija zbog dugogodišnjih izostanaka sustavne kontrole vlastitog zdravlja.

U panel raspravi održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, pred više od dvije stotine liječnika, zdravstvenih djelatnika, udruga i osoba iz političkog života Hrvatske, sudjelovali su predstavnici zdravstvenih ustanova i prvi pacijent koji se odazvao na preventivni pregled.

"Ovo je jedan od smjerova reforme našeg zdravstvenog sustava koju smo omogućili promjenama u Zakonu o zdravstvu i Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Posvećivanje dužne pozornosti preventivi, redovitim kontrolama zdravlja, te povećavanjem zdravstvene kulture i pismenosti stanovništva, želimo dobiti zdravije i zadovoljnije ljude, povećati kvalitetu života i dugovječnost što je moguće bliže razvijenijim zemljama", naglasio je ministar Beroš.

  • Izvor: MIZ/Vlada

Povezani članci

'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i umrlih od bolesti COVID-19 bio značajno veći da se nisu uvele mjere suzbijanja širenja zaraze'

'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i...

14.11.2023.
Autor: A.K.
Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program ranog otkrivanja raka prostate

Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program...

07.11.2023.
Autor: A.K.
Preminuo drugi pacijent kojem je transplantirano srce svinje

Preminuo drugi pacijent kojem je transplan...

02.11.2023.
Autor: A.K.
'Cilj edukacije treba biti da što više ljudi djeluje preventivno, a ne da se dolazi na liječenje kada nastupe posljedice'

'Cilj edukacije treba biti da što više lju...

16.10.2023.
Autor: A.K.