'Grijanje na recept' za ugrožene pacijente
08.12.2022.
Autor: A.K.

'Grijanje na recept' za ugrožene pacijente

U Engleskoj se provodi projekt u kojem je određenim pacijentima grijanje propisano kao zdravstvena mjera.

Energetska kriza pogodila je cijelu Europu zbog čega svjedočimo divljanju cijena. Da je situacija ozbiljna govore nam i podaci iz Velike Britanije. Procjenjuje se da će od travnja 2023. prosječan mjesečni račun za plin iznositi čak 3.000 funti. Posljedično od hladnoće godišnje umre 10 tisuća osoba, upozorenje je iz britanskih medija.

Hladnoća djeluje na sve organske sustave, a značajan rizik postoji za bolesnike s visokim arterijskim tlakom i srčane bolesnike. Ugroženi su i pacijenti s kroničnim plućnim bolestima kao i osobe starije životne dobi. 

Grijanje kao zdravstvena mjera

Svjesni činjenice da zbog plinske krize brojni nisu u mogućnosti platiti račune za grijanje, organizacija Energy Systems Catapult pokrenula je zanimljiv projekt u Engleskoj. Kako bi izbjegli zatrpane bolnice i dodatne troškove zdravstvene skrbi, liječnici su propisali grijanje kao zdravstvenu mjeru za 28 pacijenata. S ciljem očuvanja zdravlja pacijenata, u sklopu pilot projekta, pacijentima su plaćeni računi za grijanje.

Ohrabrujući rezultati

S obzirom na ohrabrujuće rezultate, ispitivanje se proširuje na dodatnih 1.150 domova. 

"Kada vrijeme postane hladno, sklona sam razbolijevanju. To bude jako bolno, bole me zglobovi, a kosti su mi kao užareni žarači“, otkrila je Michelle Davis, pacijentica s artritisom i ozbiljnom plućnom bolesti koja je sudjelovala u projektu. 

2020. godine, veći dio zime provela je u krevetu pokušavajući se ugrijati, no završila je u bolnici s upalom pluća i pleuritisom. Od prosinca 2021. do ožujka 2022. sudjelovala je u istraživanju koje joj je promijenilo život na bolje.

"Nisi zapeo u krevetu, ne ideš u bolnicu, moja djeca su mogla živjeti…“, izjavila je.

"Ako kupimo energiju koja je ljudima potrebna, oni se mogu grijati kod kuće i ostati izvan bolnice. To bi usmjerilo podršku tamo gdje je potrebna, uštedjelo novac i smanjilo pritisak na zdravstvenu službu ", rekao je dr. Matt Lipson koji je pomogao osmisliti pilot projekt. 

Također naglašava da je pozitivna promjena kod pacijenata bila brza te da vidi dobrobit „grijanja na recept“.  

Izvor: https://www.bbc.com/news/business-63707689

Povezani članci

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.
Teške deke: Recept za kvalitetan san ili marketinški trik?

Teške deke: Recept za kvalitetan san ili m...

16.11.2022.
Autor: A.K.
Studeni-Mjesec muškog zdravlja

Studeni-Mjesec muškog zdravlja

02.11.2022.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.