Moramo li preboljeti vodene kozice?
30.11.2022.
Autor: Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med., spec. pedijatrije

Moramo li preboljeti vodene kozice?

Prevencija širenja virusa podrazumijeva izolaciju oboljelih i dezinfekciju predmeta kojima se služila oboljela osoba, no najučinkovitija je metoda cijepljenje.

Primarna infekcija virusom Varicella zoster VZV uzrokuje bolest varičele (vodene kozice), dok reaktivirana infekcija rezultira bolešću zvanom herpes zoster. Dakle, preboljenjem varičela virus ostaje u našem tijelu i može se aktivirati kao HZ. Varičele su u dječjoj dobi obično blaže kliničke slike, no komplikacije su uvijek moguće, osobito kod imunokompromitiranih osoba, adolescenata i odraslih.

Varičele su bolest rasprostranjena diljem svijeta.

U zemljama bez obaveznog cijepljenja i s umjerenom klimom, kao što je to u RH, oboli 50 % djece do pete godine, a do dvanaeste čak 90 %. Samo je 5 % odraslih osoba seronegativno na VZV. Bolest se češće javlja zimi i u rano proljeće. Ispitivanje dobrovoljnih davatelja krvi RH pokazuje da je seroprevalencija VZV-odraslih osoba 81 %. U žena generativne dobi seroprevalencija iznosi 84 %. To znači da 16 % žena generativne dobi ne posjeduje antitijela na VZV i da mogu oboljeti od varičela.

U RH je 2015. godine prijavljeno 22.553 oboljelih od vodenih kozica, 2019. godine 18.879. No 2020. godine evidentirano je tek 8679 slučajeva. Razlozi su nam poznati. Pandemija Covid-19 uvelike je smanjila broj kontakata i mogućnosti širenja zaraze: online nastava, posao od kuće, manje djece u kolektivu. Virus varičela širi se kapljičnim putem i u izravnom kontaktu sa sadržajem kožnih lezija oboljele osobe, svima poznatih mjehurića koji imponiraju kao „kapljice rose“. Inkubacija traje 11 do 15 dana, moguće do 21 dan. Oboljela osoba zarazna je jedan do dva dana prije izbijanja osipa, a traje tako dugo dok posljednji mjehurić ne postane krusta, obično oko sedam dana. Mjehurići se javljaju u nakupinama. U opsežnim slučajevima kožne promjene imponiraju kao „zvjezdano nebo“. Obično se prvo pojave na vlasištu i trupu te se tijekom dva do četiri dana šire na lice i ekstremitete. Neizravan prijenos preko treće osobe nije moguć. Preboljenje ostavlja doživotni imunitet.

Klinička slika

Glavobolja, vrućica, opća slabost, respiratorni simptomi koji se javljaju prije izbijanja kožnih promjena, generalizirani osip sa svrbežom, kožne lezije u različitim fazama, od makula do papula, preko vezikula i na kraju krusta. Na sluznicama gornjih dišnih puteva, spojnici oka, rektalnoj i vaginalnoj sluznici mogu se javiti ulcerirajuće promjene. Vezikule u ustima nalik su na herpetični gingivostomatitis. Sve to praćeno je povećanjem limfnih čvorova, osobito cervikalnih. Kožne promjene obično izbijaju pet dana, svježa promjena prelazi u krustu za dva dana. Kruste nestaju do 20 dana po izbijanju, nakon čega još ostaje neko vrijeme tamno pigmentirana promjena.

 Najčešće komplikacije bolesti manifestiraju se u vidu impetiginizacije kože zbog sekundarne infekcije, uslijed svrbeža i grebanja. Postoji mogućnost nastanka vrlo ružnih ožiljaka, što nije nevažno, osobito ako se radi o području lica. Moguća je sekundarna bakterijemija, upala pluća, osteomijelitis, septički artritis, sindrom sličan toksičnom šoku, encefalitis. Akutna postinfektivna cerebelarna ataksija s posljedičnim poremećajem ravnoteže, što se očituje zanošenjem u hodu, javlja se obično dva tjedna nakon preboljelih varičela. Oporavak je obično potpun, ali su moguće i komplikacije.

Kako liječiti

Kod prethodno zdrave djece liječenje je simptomatsko. Kod povišene temperature ne smiju se rabiti preparati na bazi acetilsalicilne kiseline zbog povećanog rizika od Reyeova sindroma. Rizične skupine, teže oblike, kronične bolesnike preporuča se liječiti antivirusnim lijekovima. Aciklovir per os preporuča se osobama s povećanim rizikom od komplikacija. Najbolji učinak postiže se kod primjene u prvih 24 sata od pojave osipa. Kožne promjene tretiraju se posebnim preparatima. Kod jakog svrbeža mogu pomoći antihistaminici per os. Sekundarne infekcije liječe se antibioticima.

Kako spriječiti

Izolacijom oboljelih, dezinfekcijom predmeta kojima se služila oboljela osoba, no najučinkovitija je metoda cijepljenje. Cjepivo sadrži živi, atenuirani, serijski umnoženi VZV-soj Oka/Merck koji potiče humoralnu i staničnu imunost. Monovalentno cjepivo razvio je Takahashi u Japanu 1970. godine. Registrirano je u Njemačkoj 1984. godine, dok su 1995. godine SAD uvele cijepljenje protiv varičela u nacionalni program. U RH cjepivo je registrirano 2001. godine. Prosječna je procijepljenost djece u SAD-u 80 %, što osigurava kontaktnu imunost i smanjenu incidenciju od obolijevanja. Dostupno cjepivo može biti u monovalentnom obliku ili kvadrivalentno kao MMRV (cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, rubeole  i vodenih kozica).  Učinkovitost cjepiva je nakon jedne doze 94,4 % i 98,3 % nakon druge doze.

Praćena je incidencija varičela i postojanost titra antitijela na virus varičela nakon primjene jedne doze živog cjepiva u usporedbi s dvije doze cjepiva protiv virusa varičela Oka/Merck. Obuhvaćeno je približno 2000 djece u razdoblju od devet do deset godina. Djeca u dobi od 12 mjeseci do 12 godina koja nisu preboljela varičele primila su jednu ili dvije doze cjepiva u razmaku od tri mjeseca.

Ispitanici uključeni u studiju aktivno su praćeni tijekom 10 godina. Titar antitijela na varičele određivan je svake godine. U slučaju pojave bolesti tijek je bio vrlo blag. Ispitivanje tijekom 10-godišnjeg razdoblja pokazalo je da je rizik obolijevanja u slučaju  > 42 dana nakon cijepljenja bio 3,3 puta niži (P < 0,001) kod djece koja su primila dvije doze cjepiva u odnosu na primljenu jednu dozu (2,2 % u odnosu na 7,3 %). Studija je pokazala učinkovitost cjepiva tijekom 10-godišnjeg razdoblja: 94,4 % kod primjene jedne doze cjepiva i 98,3 % kod primjene dvije doze (P < 0.001). Zaštitna antitijela prisutna su deset i više godina nakon cijepljenja. Kontakt cijepljene osobe s divljim sojem potiče stvaranje specifičnih antitijela. I nakon cijepljenja može se oboljeti, ali je tijek bolesti blaži.

Cijeli članak pročitajte u 8. broju Stetoskopa.

Povezani članci

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.
'Grijanje na recept' za ugrožene pacijente

'Grijanje na recept' za ugrožene pacijente

08.12.2022.
Autor: A.K.
Teške deke: Recept za kvalitetan san ili marketinški trik?

Teške deke: Recept za kvalitetan san ili m...

16.11.2022.
Autor: A.K.
Studeni-Mjesec muškog zdravlja

Studeni-Mjesec muškog zdravlja

02.11.2022.
Autor: A.K.