Respiratorne infekcije u zimskim mjesecima
23.01.2024.
Autor: A.K.

Respiratorne infekcije u zimskim mjesecima

Zimski dani donose neugodne simptome respiratornih bolesti, ali ove godine, uz poznatu gripu, COVID-19 i RSV, epidemija hripavca došla je neočekivano.
  • Gripa u fokusu

Broj prijava gripe u sezoni 2023./2024. pokazuje porast, s posebnim naglaskom uoči blagdana i početkom škole. Očekuje se da će doseći vrhunac krajem siječnja ili početkom veljače, s očekivanim smanjenjem broja oboljelih do sredine ožujka i početka travnja.

Zaključno do 14. siječnja 2024., zabilježeno je 3055 prijava oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Uočava se nagli skok od 1168 prijava u zadnjem tjednu, sugerirajući da gripa trenutačno dominira među respiratornim bolestima.

Najviša stopa incidencije gripe na 100 000 stanovnika evidentna je u Karlovačkoj i Istarskoj županiji, pri čemu su djeca predškolske i školske dobi najčešće zahvaćena, dok je incidencija među osobama starijim od 65 godina niža. Cijepljenje se pretpostavlja kao ključni faktor smanjenja pojavnosti gripe među starijom populacijom. Dominantni virus u laboratorijski potvrđenim uzorcima je tip A.

  • COVID i dalje prisutan

Nadalje, u posljednja dva tjedna, sustav prijavljivanja zaraznih bolesti bilježi 2909 prijava COVID-19.

  • Epidemija hripavca

Prema podacima Registra zaraznih bolesti, od početka 2023. do 19. siječnja 2024., zabilježeno je ukupno 5052 prijave oboljelih od hripavca. Najviše je oboljelih u dobi od 10 do 14 godina. Valja naglasiti kako cjepivo ne štiti trajno, no dobra vijest je da su kod cijepljenih odraslih osoba zabilježeni pretežno blaži simptomi. Isto tako, ni preboljenje bolesti ne štiti doživotno.

  • RSV prevladava među mlađom populacijom

RSV infekcije rutinski se ne prate, ali podaci iz Službe za mikrobiologiju HZJZ-a pokazuju značajan intenzitet cirkulacije ovog virusa. Više od 20% uzoraka pozitivnih na RSV potvrđuje njegovu prisutnost, posebice među djecom mlađom od 5 godina. Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija bilježe najveći broj oboljelih.

Zaključno, ovogodišnja sezona respiratornih bolesti u Hrvatskoj, unatoč pandemijskoj prošlosti, pokazuje složenu sliku, a praćenje incidencije ovih bolesti ključno je za pravodobnu intervenciju i održavanje zdravlja populacije.

Povezani članci

Jačanje specijalističke skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite

Jačanje specijalističke skrbi na razini pr...

20.02.2024.
Autor: Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb – Centar 
Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvatskih županija

Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvats...

24.11.2023.
Autor: A.K.
'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i umrlih od bolesti COVID-19 bio značajno veći da se nisu uvele mjere suzbijanja širenja zaraze'

'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i...

14.11.2023.
Autor: A.K.
Preminuo drugi pacijent kojem je transplantirano srce svinje

Preminuo drugi pacijent kojem je transplan...

02.11.2023.
Autor: A.K.