Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici
15.04.2024.
Autor: A.K.

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Danas je u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti svečano pušten u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu (MR) snage 3T, čija vrijednost iznosi 1.93 milijuna eura. 

Ravnatelj bolnice, Goran Roić, istaknuo je da se u Klinici obavlja čak 80 posto MR pretraga djece u općoj anesteziji. Očekuje se da će novi uređaj omogućiti najmlađim pacijentima u Hrvatskoj da u primjerenom roku obavi ovu visokosofisticiranu pretragu. Do sada su u Klinici koristili MR uređaj jačine 1.5T.

Važnost ovog događaja prepoznata je i u širem kontekstu, s obzirom na to da oko 37 posto pacijenata Klinike dolazi izvan granica Hrvatske, što čini ovaj trenutak značajnim ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju.

Premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Charlotte van Baak te mnogi drugi uglednici prisustvovali su svečanosti. Tom prilikom su zajedno obišli objekt "Turina", u kojem se nalazi laboratorijska dijagnostika te velik dio specijalističke djelatnosti.

Između ostaloga, istaknuta je i važnost obnove objekta Turina, čija je ukupna vrijednost obnove iznosila 3.3 milijuna eura. Ravnatelj Roić naglasio je da su u procesu sanacije bolničkih objekata u Klaićevoj potrošili 8.2 milijuna eura putem EU fondova te su uspješno obnovili većinu bolničkih djelatnosti.

Ministar Beroš istaknuo je da je ova vlada osigurala značajna sredstva, preko 650 milijuna eura, za obnovu zagrebačke zdravstvene infrastrukture nakon potresa. Nadalje, ravnatelj Roić i ministar Beroš izrazili su nadu da će planirana nova dječja bolnica u Blatu biti realizirana tijekom sljedećeg mandata HDZ-ove vlade.

"Nove bolnice se grade na Rebru i u Vinogradskoj. Ovo nije samo obnova, već izgradnja potpuno novih klinika i zavoda", naglasio je Plenković, dodajući da će zagrebački zdravstveni sustav doživjeti značajno unaprjeđenje.

"Hrvatskoj treba nova dječja bolnica, a naš projekt izgradnje bolnice u Blatu u poodmakloj je fazi s gotovim idejnim rješenjem. Naša sposobnost u realizaciji ovakvih projekata već je dokazana, kao što je to slučaj s Bolnicom za ženu i dijete u Rijeci", istaknuo je premijer.

Povezani članci

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.
Respiratorne infekcije u zimskim mjesecima

Respiratorne infekcije u zimskim mjesecima

23.01.2024.
Autor: A.K.
Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program ranog otkrivanja raka prostate

Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program...

07.11.2023.
Autor: A.K.