Zdravstveno ponašanje: Za bolju budućnost
24.05.2023.
Autor: I.K.

Zdravstveno ponašanje: Za bolju budućnost

Svatko tko je ikada pokušao promijeniti navike, zna kako to nije jednostavan proces. No, promjena navika ključna je u regulaciji niza kroničnih nezaraznih bolesti.

Navike koje doprinose boljem zdravstvenom stanju pojedinca jedinstveno nazivamo zdravstveno ponašanje.

Jedna od najvećih prepreka u promjeni životnih navika je nerazumijevanje zašto bi se pojedina navika trebala uvesti. Osoba s viškom kilograma u životu je mnogo puta čula kako bi „trebala živjeti zdravije“, „zdravije se hraniti“, „više vježbati“, no takve apstraktne upute mogu biti beskorisne, a onda i kontraproduktivne. 

U svrhu poticanja zdravstvenog ponašanja, pokrenuli smo edukativni portal za opću populaciju Virtualna ordinacija. Uz pomoć širokog spektra stručnjaka kreiramo edukativni sadržaj, s ciljem pružanja pouzdanih i provjerenih informacija o zdravlju. Uputite svoje pacijente na neku od sljedećih tema.

Kako mijenjati navike?

U mijenjanju navika važno je na dobar način definirati cilj, resurse kojima raspolažemo i korake koji nas vode prema njemu. Postavljanje ciljeva mora biti smisleno, i mora biti pametno. Upravo zato se u engleskom jeziku koristi akronim SMART (eng. pametan) za lakše postavljanje i ostvarivanje ciljeva.

Zdrav(ij)a prehrana

Nutricionisti i psiholozi donose preporuke za bolji odnos prema hrani i pripremu kvalitetnijih obroka. Zdraviji obroci ne bi trebali oduzimati previše vremena, niti se značajnije osjetiti na kućnom budžetu. 

Kvalitetan san

Generalna preporuka o kvalitetnom snu upućuje na dvije karakteristike te kvalitete. Usnivanje ne bi trebalo potrajati više od trideset minuta, a tijekom noći ne bi trebalo biti više od jednog noćnog buđenja.

Mentalna higijena

Današnji tempo života ostavlja malo vremena za odmor i regeneraciju, što ostavlja trag na mentalnom zdravlju pojedinca. Posjetite našu Virtualnu ordinaciju za mentalno zdravlje i poslušajte savjete stručnjaka o nošenju sa izazovnim životnim situacijama.

Ako vjerujete da možete pridonijeti stvaranju edukativnih materijala koji su ne samo poučni, već i zabavni, javite nam se s vašim prijedlozima! Vaše stručno znanje i iskustvo pretvorit ćemo u interaktivne i inspirativne resurse koji će educirati našu zajednicu i potaknuti promjene u našem zdravstvenom okruženju.

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Zeleni recept: Korak prema zdravijoj Hrvatskoj

Zeleni recept: Korak prema zdravijoj Hrvat...

24.05.2023.
Autor: A.K.
Kako pušenje utječe na proizvodnju vitamina D?

Kako pušenje utječe na proizvodnju vitamin...

19.05.2023.
Autor: A.K.
Glikani - važan biomarker starenja i rizika od oboljevanja od kroničnih bolesti

Glikani - važan biomarker starenja i rizik...

Autor: A.K.