Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve uključuje?
19.07.2023.
Autor: A.K.

Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve uključuje?

Godišnji odmor je prilika za opuštanje, uživanje, stjecanje novih iskustava i stvaranje uspomena. No, što ako se tijekom putovanja pojave zdravstveni problemi?  

Sve nedoumice oko prava na zdravstvenu zaštitu van prebivališta, razriješili smo uz pomoć Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Također, smo doznali više o projektu Elektroničke razmjene zdravstvenih podataka.

Koje vrste zdravstvenih problema, osiguranici mogu pokriti primarnom zdravstvenom zaštitom tijekom privremenog boravka izvan mjesta prebivališta, odnosno za vrijeme godišnjeg odmora u Hrvatskoj? 

Osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koje privremeno borave izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta ( službeni put, godišnji odmor) u Hrvatskoj, imaju pravo u slučaju, primjerice traume, akutne upalne i zarazne bolesti, akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i slično, koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu.

Osim utvrđivanja privremene nesposobnosti za rad, navedeno je moguće kod bilo kojeg ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite, u mjestu privremenog boravišta. U istom opsegu kao i kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite. To uključuje lijekove propisane na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku propisanu na e-uputnicu za primarni laboratorij. Kako bi se osiguranim osobama osiguralo pravo na primarnu laboratorijsku dijagnostiku izvan mjesta prebivališta, HZZO je utvrdio određeni broj laboratorijskih postupaka u svrhu dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja.

Znači li to da postoje određena ograničenja po pitanju postupaka laboratorijske dijagnostike?

Postupci primarne laboratorijske dijagnostike za osigurane osobe izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta u Hrvatskoj, ako su medicinski indicirani i upućeni od nadležnog doktora medicine su: sedimentacija eritrocita, kompletna krvna slika na hematološkom brojaču, diferencijalna krvna slika, glukoza, protrombinsko vrijeme, vađenje kapilarne krvi, vađenje venske krvi te kompletna pretraga urina (kemijska analiza, sediment, spec. težina)

Kako podnijeti zahtjev za nadoknadu troškova, ako postoji sumnja na neosnovano naplaćene zdravstvene usluge? 

Osigurana osoba može zatražiti povrat troškova za zdravstvenu zaštitu koju je osobno platila. Zahtjev se podnosi u pisanom obliku u regionalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta, a prilaže se originalni račun na ime i prezime osigurane osobe i kopija medicinske dokumentacije. Svaki zahtjev se rješava u upravnom postupku.

Prekogranične usluge e-recepta za građane RH podržane su u Finskoj, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj pa sada i Poljskoj. Iz vaših saznanja, koliko su građani upoznati s time i postoje li planovi za daljnje proširenje sustava?

Hrvatska je članica Elektroničkog sustava razmjene zdravstvenih podataka (Health Digital Service Infrastructure / eHDSI) koji podržava prijenos podataka o pacijentu, e-receptu i sažetku o pacijentu iz nacionalne infrastrukture zemlje prebivališta u ljekarnu, odnosno zdravstvenu ustanovu u zemlji putovanja preko nacionalnih kontaktnih točaka. Države članice se pridružuju eHDSI nakon što uspostave nacionalnu kontakt točku, zadovolje kriterije za priključenje i omoguće prijenos podataka o pacijentu, e-receptu i/ili sažetku o pacijentu iz nacionalne infrastrukture. Na poveznici Electronic cross-border health services (europa.eu) pod naslovom Which services are available in which countries, nalazi se popis uključenih država, po uslugama koje omogućuju. Nakon pokretanja svake usluge, građani su obaviješteni o dostupnim uslugama putem objave na HZZO stranici.

Na ovoj karti se može vidjeti koje države su pokrenule usluge te plan za uključivanje do 2025. Karta je ažurirana tijekom lipnja 2023. godine.

U tablici je prikazana pokrivenost usluga. Estonija kao i Hrvatska imaju pokrenute sve 4 usluge: e-recept i sažetak o pacijentu kao država A i država B, te omogućuju dostupnost usluge na 100% teritorija. U Hrvatskoj izuzetak su privatne ustanove koje nemaju ugovorene usluge sa HZZO-om. Ostale države ili ne pružaju sve usluge ili nisu osigurale 100% pokrivenost. 

 

Sve informacije o korištenju zdravstvene zaštite u inozemstvu osiguranih osoba HZZO-a  dostupne su na Zdravstvena zaštita u inozemstvu i Prekogranična zdravstvena zaštita.

Povezani članci

'Svake godine se objavljuju preporuke o tome kako se ponašati, no mnogi ljudi to ignoriraju'

'Svake godine se objavljuju preporuke o to...

12.07.2023.
Autor: A.K.
'Kod transplantacije melanocita je vrlo bitno postaviti realna očekivanja'

'Kod transplantacije melanocita je vrlo bi...

10.07.2023.
Autor: A.K.
Kako se kvalitetno odmoriti?

Kako se kvalitetno odmoriti?

26.06.2023.
Autor: A.K.
Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Libre 2 senzore

Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Lib...

31.05.2023.
Autor: Abbott