Zašto je zdravstvena pismenost bitna?
04.10.2022.
Autor: A.K.

Zašto je zdravstvena pismenost bitna?

U listopadu se o ovoj temi posebno razgovara

„Čudotvoran lijek za dijabetes“ ili „Izliječite kašalj uz ovaj sastojak“ samo su neki od medijskih naslova s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi. U moru senzacionalističkih članaka, zdravstvena pismenost važnija je nego ikada. 

Kako bi se podigla svijest o navedenom, u listopadu se obilježava Mjesec zdravstvene pismenosti. Putem raznih akcija, cilj je izgraditi „most“ između zdravstvenih organizacija i pacijenata. Odnosno, ljudima omogućiti pravodobne, točne i provjerene informacije. 

Zdravstvena pismenost definira se kao skup kognitivnih i socijalnih vještina koje određuju motivaciju i sposobnost pojedinca da dođe do informacija, razumije ih i koristi se njima s ciljem unaprjeđenja i održavanja dobrog zdravlja. 

Tri razine zdravstvene pismenosti

Tijekom 1970-ih godina, zdravstvena pismenost postala je predmetom stručne i znanstvene rasprave te su započeta prva ozbiljnija istraživanja na području SAD-a. Postoje tri razine pismenosti- funkcionalna, interaktivna i kritička

Funkcionalna podrazumijeva osnovna znanja i vještine koje pojedincu omogućuju snalaženje u zdravstvenom okruženju. To znači da je osoba sposobna razumjeti medicinsku informaciju i pronaći odgovarajuću zdravstvenu uslugu. Interaktivna zdravstvena pismenost obuhvaća napredna znanja i vještine koje omogućuju razumijevanje različitih formi zdravstvenih informacija, njihovu primjenu u promjenjivom okruženju i sudjelovanje u određenim zdravstvenim aktivnostima. Kritička pismenost obuhvaća znanja i vještine, odnosno razumijevanje ekonomske, društvene i političke razine zdravstva. 

Zašto je zdravstvena pismenost uopće bitna?

Osobe s niskom razinom zdravstvene pismenosti rjeđe koriste preventivne mjere zaštite, češće odlaze kod liječnika i često neispravno uzimaju lijekove. Zbog svega toga troškovi zdravstvene skrbi rastu. Zdravstvena pismenost smatra se ključnom u očuvanju zdravlja pojedinca jer unaprjeđuje njegove sposobnost za korištenje zdravstvenih informacija i pravodobnog djelovanja na svoju dobrobit. Iz prethodnih istraživanja doznajemo da niska razina zdravstvene pismenosti može ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje pojedinca.

U konačnici, poboljšanje zdravstvene pismenosti u društvu pruža temelj građanima da imaju aktivnu ulogu u poboljšanju vlastitog zdravlja te potiču nadležne institucije da ispune svoju odgovornost u rješavanju pitanja zdravstvene skrbi. 

World Health Organization: Impoving health literacy. https://www.who.int/activities/improving-health-literacy

Povezani članci

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.
Stres kod zdravstvenih djelatnika: 'Tihi ubojica' u pandemiji

Stres kod zdravstvenih djelatnika: 'Tihi u...

25.08.2022.
Autor: A.K.
Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo li se zabrinuti?

Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo l...

19.08.2022.
Autor: A.K.