Studija: Svaki treći muškarac zaražen je nekom vrstom HPV-a
04.09.2023.
Autor: A.K.

Studija: Svaki treći muškarac zaražen je nekom vrstom HPV-a

U časopisu The Lancet Global Health objavljena je velika studija o prevalenciji genitalne HPV infekcije u muškoj populaciji.

Istraživači su do rezultata došli temeljem meta-analize studija između 1995. i 2022.

Globalna prosječna prevalencija bila je 31% za bilo koji HPV i 21% za visokorizični HPV. HPV-16 bio je najčešći genotip HPV-a (5%), slijedio ga je HPV-6 (4%). Prevalencija HPV-a bila je visoka kod mladih odraslih osoba, dosežući maksimum između 25. i 29. godine, a nakon toga se stabilizirala ili blago smanjivala. Rezultati tako pokazuju kako je gotovo 1 od 3 muškarca starijih od 15 godina zaražen barem jednim tipom genitalnog humanog papiloma virusa (HPV), dok je 1 od 5 zaražen jednim ili više onih koji se nazivaju visokorizičnim ili onkogenim tipovima HPV-a.  Iz navedenog je očigledna važnost uključivanja muškaraca u napore za kontrolu HPV infekcije, kao i smanjenje incidencije.

"Ova globalna studija o prevalenciji genitalne HPV infekcije kod muškaraca potvrđuje koliko je rasprostranjena HPV infekcija. Infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a može uzrokovati genitalne bradavice i rak usne šupljine, penisa i anusa kod muškaraca. Moramo nastaviti tražiti prilike za prevenciju HPV infekcije i smanjenje incidencije HPV-povezanih bolesti kako kod muškaraca tako i kod žena", upozorila je dr. Meg Doherty, direktorica programa Svjetske zdravstvene organizacije za HIV, hepatitis i spolno prenosive infekcije.

Ono što treba osvijestiti među populacijom jest da je većina HPV infekcija bez simptoma, a posljedice mogu biti dugoročne pa i smrtne. Tomu svjedoči podatak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da od raka maternice u svijetu godišnje umire više od 340 tisuća žena. Kod muškaraca se HPV obično manifestira kao anogenitalne bradavice. Isto tako, HPV infekcije su povezane s rakom penisa, anusa i orofarinksa.

Izvor: WHO (2023) One in three men worldwide are infected with genital human papillomavirus. Dostupno na: https://www.who.int/news/item/01-09-2023-one-in-three-men-worldwide-are-infected-with-genital-human-papillomavirus

Povezani članci

Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve uključuje?

Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve ...

19.07.2023.
Autor: A.K.
'Kod transplantacije melanocita je vrlo bitno postaviti realna očekivanja'

'Kod transplantacije melanocita je vrlo bi...

10.07.2023.
Autor: A.K.
Kako AI mijenja otkrivanje novih lijekova

Kako AI mijenja otkrivanje novih lijekova

13.06.2023.
Autor: A.K.
Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Libre 2 senzore

Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Lib...

31.05.2023.
Autor: Abbott