Psihološka podrška onkološkim bolesnicima
15.04.2022.
Autor: IK

Psihološka podrška onkološkim bolesnicima

Nošenje s onkološkom dijagnozom zahtijeva ne samo medicinsku skrb, već i podršku niza drugih struka. Krajem 1970-ih godina stoga je pokrenuta disciplina psihoonkologije, no svejedno do danas ne postoje jasne preporuke o učinkovitim psihološkim intervencijama za različite skupine onkoloških bolesnika.  

Nedavno objavljen pregledni rad ukazuje na to kako postoji širok raspon psiholoških intervencija koje se primjenjuju u radu s onkološkim bolesnicima: psihoedukacija, savjetovanje, kognitivno-bihevioralne tehnike, intervencije usmjerene pronalasku smisla, kreativne tehnike koje uključuju glazbu i pisanje. Sve su se pokazale učinkovite, pogotovo one koje osnažuju pojedinca u pronalasku smisla, kao i unaprjeđenju vještine komunikacije. 

Iako u Hrvatskoj još uvijek ne postoje psiholozi na svim onkološkim odjelima, postoji značajan broj stručnjaka koji se u javnom, neprofitnom i privatnom sektoru bave osnaživanjem onkoloških bolesnica i bolesnika. Njihove kontakte, kao i više o samoj disciplini psihoonkologije, možete pronaći na portalu psihoonkologija.hr, kojeg je nedavno predstavila Udruga SVE za NJU.

 

IZVOR: Ifeanyichukwu E.M. and Chico A.B. (2021). Psychological Disturbances in Oncology Patients: A Systematic Review of Effective Treatments. IFE PsychologIA : An International Journal, 29(2).

Povezani članci

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.