"Pozicija dekana postaje sve složenija i izazovnija"
19.06.2020.
Autor: V. P., FOTO: Službena stranica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

"Pozicija dekana postaje sve složenija i izazovnija"

Goran Hauser o kandidaturi za dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je početkom lipnja postupak za izbor dekana. Svoje ime u šešir ubacila su četiri kandidata: prof. dr. sc. Gordan Gulan s Klinike za ortopediju Lovran, izv. prof. dr. Goran Hauser s Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta, prof. dr. Pero Lučin sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju, prof. dr. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju te prof. dr. Zlatko Trobonjača sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju.

 

Krajem lipnja, vjerojatno 29.6. znat će se tko će sljedeće tri godine biti glavno ime Medicinskog fakulteta u Rijeci. Odluka stupa na snagu s početkom nove akademske godine, a konačnu odluku donijeti će Fakultetsko vijeće u sazivu od 150 članova.

 

Razgovarali smo s izv. prof. dr. Goranom Hauserom o njegovoj kandidaturi. Izdvojili smo najzanimljivija pitanja, a cijeli intervju možete pogledati u priloženom videu.

 

 

Zašto ste se odlučili kandidirati za dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci?

"U fazi života sam kada imam dovoljno kliničkog, znanstvenog i stručnog iskustva, a još uvijek imam i energije za promjene. (...) Vidio sam priliku za unaprijeđenja i poboljšanja u sustavu nastave, ali i znanstvenih istraživanja i napredovanja zaposlenika Fakulteta."

 

U zadnje vrijeme bilo je puno govora o tome kako su naša sveučilišta visoko pozicionirana u svijetu, pogotovo s obzirom na to da se bliže izbori. Jesu li realno visoko pozicionirana ili ima prostora za napredak?

"Sveučilište u Rijeci rangirano je među tisuću najboljih sveučilišta od strane dvije etablirane ljestvice - QS i RUR - među 18 tisuća sveučilišta u svijetu - i to nije mala stvar."

 

Koji će biti Vaš prvi korak ako budete izabrani za dekana?

"Jedan od glavnih razloga zašto sam se kandidirao bit će i moj prvi korak - reforma kliničke nastave."

 

Što studenti mogu očekivati ako Vi budete izabrani?

"Studenti mogu očekivati korektan odnos Uprave, studenti na riječkom Medicinskom fakultetu zadnjih 15-ak godina član Dekanskog kolegija tako da su uključeni u svakodnevni rad Fakulteta i donošenje odluka. Ja planiram tu praksu njegovati."

 

Imaju li studenti mogućnost ocjenjivanja profesora, koliko je to uvriježena praksa na fakultetu i koliko utjecaja imaju njihove ocjene?

"Studenti imaju mogućnost ocjenjivanja, no sam utjecaj tih ocjena je nešto gdje vidim prostora za razradu sistema vrednovanja."

 

Je li Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci prvi izbor učenicima iz ovoga područja?

"Od 120 studenata koji godišnje upisuju riječki Medicinski fakultet, svega 15-20 posto je onih iz Primorsko-goranske županije i to nam je svima velika misterija."

 

 

 

FOTO: Službena stranica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Povezani članci

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.