WHO proglasio kraj globalne zdravstvene krize
05.05.2023.
Autor: A.K.

WHO proglasio kraj globalne zdravstvene krize

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je veliku vijest! U četvrtak je održan 15. sastanak Odbora za hitne slučajeve Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) (MZP) radi rasprave o pandemiji COVID-19.

Članovi Odbora primijetili su da je došlo do pada hospitalizacija, smrtnih slučajeva i prijema u jedinice intenzivne skrbi povezanih s COVID-19 te da sada postoji visoka razina imuniteta protiv SARS-CoV-2.

Stoga je Odbor savjetovao da je vrijeme za prijelaz na dugoročno upravljanje pandemijom. Generalni direktor SZO se složio s mišljenjem Odbora i utvrdio da COVID-19 više ne predstavlja javnozdravstvenu hitnost od međunarodnog značaja (PHEIC). Prema podacima WHO-a, stopa smrtnosti je pala s više od 100.000 ljudi tjedno u siječnju 2021. na oko 3500 u tjednu do 24. travnja ove godine.

  • COVID-19 više ne predstavlja krizu, ali...

"S velikom nadom proglašavam Covid-19 završenim kao globalna hitna situacija u zdravstvu", rekao je generalni direktor WHO-a, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus te je upozorio da to ne znači da je COVID-19 gotov kao globalna prijetnja zdravlju. Istaknuo je da su ključne neizvjesnosti o evoluciji virusa i dalje prisutne, što otežava predviđanje „buduće dinamike prijenosa ili sezonalnosti". 

Činjenica je da su od posljedica virusa umrli milijuni, no zahvaljujući farmaceutskim dostignućima i stečenom imunitetu, pandemija je u silaznom trendu gotovo godinu dana.

  • Trenutak ljudskog postignuća

Dr. K. Srinath Reddy, koji je vodio Indijsku zakladu za javno zdravstvo kroz pandemiju, pozdravio je ovu odluku i istaknuo da bi kraj izvanrednog stanja trebao biti cijenjen i kao trenutak ljudskog postignuća i "proslava znanosti".

"Važno je prepoznati da ono što je virusu promijenilo karakter nije samo evolucijska biologija, nego i činjenica da smo ga potaknuli da zapravo postane manje virulentan, cijepljenjem, maskama, nizom mjera javnog zdravstva", naglasio je.

U praktičnom smislu, ova odluka ne mijenja mnogo toga jer su se brojne zemlje udaljile od gotovo svih javnozdravstvenih ograničenja koja su implementirana radi kontrole virusa. Covid-19 će i dalje imati pandemijski status prema WHO-u, ali ukidanje oznake, službeno nazvane "javnozdravstvena hitna situacija od međunarodne zabrinutosti", značajan je korak nakon tri godine u pandemijskom razdoblju.

Izvor: WHO (2023) Statement on the fifteenth meeting of the International Health Regulations (2005) Emergency Committee regarding the coronavirus disease (COVID-19) pandemic. Dostupno na: https://www.who.int/news/item/05-05-2023-statement-on-the-fifteenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemic

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Zdravstvena zagonetka: Veza između mentalnog zdravlja i hipertenzije

Zdravstvena zagonetka: Veza između mentaln...

18.04.2023.
Autor: A.K.
AI u kardiologiji: Što smo naučili iz nedavne studije?

AI u kardiologiji: Što smo naučili iz neda...

13.04.2023.
Autor: A.K.
'Problem je što u svijesti pojedinaca pa i nekih kolega, debljina nije bolest'

'Problem je što u svijesti pojedinaca pa i...

15.02.2023.
Autor: A.K.