Od čega boluje Bruce Willis?
27.03.2023.
Autor: A.K.

Od čega boluje Bruce Willis?

Svojim karizmatičnim ulogama Bruce Willis je zauzeo titulu ikone akcijskih filmova koja je osvojila srce brojnih obožavatelja. Stoga je za mnoge bio pravi šok kada se nedavno pojavila vijest da hollywoodska zvijezda boluje od demencije.

Konkretno, radi se o frontotemporalnoj demenciji (FTD). S obzirom da lijeka nema, Willisova obitelj nada se da bilo kakva medijska pažnja može doprinijeti da se ovaj poremećaj više istraži. Vijest o bolesti slavnog glumca izazvala je pažnju i kod poznatog neuroznanstvenika Michaela Merzenicha.

„Ono što je neobično kod FTD-a je da je to relativno rijedak i neobičan tip demencije. Obično demenciju karakteriziramo kao eroziju memorije, ali FTD se više karakterizira gubitkom kontrole nad emocijama i drugim kognitivnim funkcijama. Za umjetnike poput Willisa posebno je tragičan gubitak verbalne sposobnosti“, navodi neuroznanstvenik u komentaru za MedScape.

O FTD-u: Što znamo?

Simptomi frontotemporalne demencije javljaju se u 50-ima Ili 60-ima. U većini slučajeva nema genetskog porijekla, s rijetkim iznimkama. Ono što je također zanimljivo jest to da FTD ima malo početnog utjecaja na memoriju pacijenta i povezane kognitivne sposobnosti.  Pacijent će se boriti da dođe do sljedeće riječi i na kraju usporiti svoj govor dok se njegov mozak bori s verbalnom tečnošću; borit će se s prevođenjem svojih osjećaja i emocija u brze i odgovarajuće akcije izražene u njihovom umu i njihovom tijelu, dok će njihova memorija izgledati netaknuto. U drugim vrstama demencije kognitivni gubici mogu biti duboki, dok se socijalna i emocionalna kontrola i govorna produkcija općenito bolje održavaju. Ono što je najintrigantnije, kada govorimo o FTD-u je početni gubitak kortikalnih neurona zvanih von Economo. Ova vrsta neurona je osovina u brzom odgovoru emocija i tjelesno signalno informiranog sustava.

Neuroznanstvenik Merzenich naglašava da bi održavanje tih neurona živima vjerojatno omogućilo Willisu, kao i drugim pacijentima koji boluju od FTD-a veću kvalitetu života.

„Nažalost, kao i u mnogim stvarima u medicini, postoji obećanje. Ali u ovom trenutku za ovog poznatog pacijenta, naša trenutna znanost čini se- kasni“, zaključak je neuroznanstvenika Michaela Merzenicha.

Izvor: Medscape (2023) Bruce Willis' Frontotemporal Dementia Is Not Your Grandpa's Dementia. Dostupno na: https://www.medscape.com/viewarticle/989777#vp_1

Autor fotografije: Gage Skidmore

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
'Problem je što u svijesti pojedinaca pa i nekih kolega, debljina nije bolest'

'Problem je što u svijesti pojedinaca pa i...

15.02.2023.
Autor: A.K.
Kako se nositi s izazovnim pacijentima?

Kako se nositi s izazovnim pacijentima?

13.10.2022.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.