Može li kozmetika zaista biti zdrava?
28.06.2022.
Autor: V. P.

Može li kozmetika zaista biti zdrava?

Aprive kozmetika i zdravlje

U ovogodišnjem lipanjskom izdanju magazina Stetoskop objavili smo intervju s Anitom Mikulandra Švajger, vlasnicom hrvatskog kozmeceutskog brenda Aprive. Omaškom smo napisali kako se brand nalazi na crvenoj listi Europske unije, naime istinita informacija je kako se nalazi na CPNP listi. Ovim putem ispričavamo se dragoj gošći intervjua na ovoj omašci i u nastavku prenosimo intervju u cjelosti.

Mnoge velike i male kompanije svoje proizvode plasiraju upravo pod geslom „prirodnih i zdravih sastojaka“, no mnogi su također pali na testu dugoročne koristi za zdravlje i ljepotu kože. Srećom, uvijek postoje oni koji plivaju protiv struje i ne pristaju na kompromise, a takva je i naša sugovornica Anita Mikulandra Švajger. Anita je svoju strast pretvorila u karijeru lansiranjem vlastite kozmeceutičke linije proizvoda za kožu. Prvo je oduševila prijatelje, a zatim i tržište.

Anita, objasnite nam što čini Aprive pripravke zdravima za kožu?

Prije svega riješimo koncept zdravlja za kožu. To je tako široki pojam. Ja nisam medicinarka, to odmah moram spomenuti i ne volim ulaziti medicinu, a zdravlje je termin za liječnike. Međutim, činjenica je da su informacije na tržištu vrlo nejasne. Tržište kozmetike je saturirano i svatko traži proizvode po svojim prioritetima. Moj prioritet u izboru kozmetike kada sam bila kupac bili su funkcionalni preparati u smislu da daju rezultat, a istovremeno nisu štetni za zdravlje kože. S time, kada vidite natpis prirodno, ne znači nužno da je zdravo. Osim toga, značenje „prirodnog“ nigdje nije klasificirano, a sama oznaka na proizvodu ne znači da on ne sadrži sastojke koji mogu uzrokovati probleme. „Prirodno“ nije regulirano i taj termin ne volim uopće koristiti. S druge strane, organsko cijenim, bila sam dugogodišnji korisnik organske kozmetike. Ona zahtijeva praćenje – od kvalitete zemlje, uzgoja biljke do proizvodnje same kozmetike. Organska kozmetika ne djeluje štetno na kožu, ali ni ne poluči rezultate. To je kao da vas boli glava pa popijete aspirin, ali glavobolja ne stane. E sada, ja sam kao proizvođačica kozmetike imala motivaciju i inspiraciju naći kombinaciju koja daje rezultat i ne šteti zdravlju kože. Tako da smo izuzeli sastojke poput ftalata, silikona, parabena, mirisa, umjetnih boja itd. –  za koje znamo da potencijalno štete koži. Djelotvornost smo postigli maksimalno adekvatnom koncentracijom aktivnih sastojaka. Ja Aprive najčešće volim deklarirati kao clean kozmetiku jer naši kupci znaju šta to znači. Bitno je isto tako da ste transparentni, da na svakom proizvodu pišu svi sastojci. Pripravke radimo u skladu s vrhunskim europskim standardima. Na CPNP listi smo europskih kozmetičkih proizvoda tako da se točno zna šta se u njima nalazi. Europa zahtijeva visoke standarde deklariranja proizvoda. Dodatno smo se potrudili osigurati adekvatno pakiranje da ti sastojci još bolje djeluju. Aprive je veganska kozmetika, i uz sve to s pristupačnom cijenom. 

Aprive kozmeceutika više je od obične njege kože. Ono što je razlikuje od „obične“ kozmetike jest:

·        sadržava visoke, učinkovite koncentracije aktivnih sastojaka

·        djelovanje aktivnih sastojaka koji se koriste znanstveno je dokazano

·        aktivni sastojci koji se koriste mogu prodrijeti u dublje slojeve kože te tako dati rezultate vidljive na koži

·        formulacije su nekomedogene te su formulirane BEZ: silikona, parabena, sintetskih mirisa i boja, alkohola, mineralnih ulja, sulfata, ftalata, formaldehida, GMO-a, PEGs-a, TEA-a i DEA-a. 

Je li zdravlje preduvjet ljepote kože, može li jedno bez drugoga?

Ne vjerujem da može. Osobno nikada ne bih kompromitirala zdravlje za ljepotu. To je jedan od razloga zašto sam uopće krenula u proizvodnju vlastite linije kozmetike – jer sam to radila za sebe. Htjela sam proizvode koji djeluju, a da pri tome budu O.K. za moju kožu. Također mislim da svatko od nas treba imati realna očekivanja – jer nijedna kozmetika nije čarobni štapić. Neće učiniti nemoguće, ali morala bi učiniti ono što je deklarirano na kutiji. Ako piše da rješava hiperpigmentacije, morala bi polučiti rezultate za hiperpigmentaciju. Kozmetika je tu da napraviti najbolju verziju vas samih, da iz vaše kože izvuče maksimum, a da pri tome ne ugrožava zdravlje te kože. 

 

Što Vas je navelo na kreiranje vlastite kozmetičke linije? Koju prazninu na tržištu je popunila Aprive?

Ova kozmetika nije inspirirana ekonomskim načelima, Aprive je stil života. Iako sam diplomirani ekonomist po struci, ovaj projekt je nastao iz emocija, ne uma. Započelo je sa strašću prema biljkama. Tako sam krenula s organskom kozmetikom, jer mi je davala emocionalno zadovoljstvo. Kada su rezultati izostali, krenulo je istraživanje sastojaka koji imaju klinički dokazano djelovanje. Našla sam se na sjecištu strasti za biljkama, želje za rezultatom i razmišljanja što zapravo želim raditi u životu. Shvatila sam da ne želim biti dio korporativnog svijeta, nego da želim raditi što volim. I kako to biva, kada radite ono što volite – ništa nije teško. Ja sam s iznimnom lakoćom okupila vrhunski tim stručnjaka. Vrata se otvaraju i ljudi vas prepoznaju kad niste opterećeni ekonomijom kad je vaša primarna želja i raditi ono što volite.

Aprive je hrvatski proizvod, veganskog podrijetla i bogate formule za rješavanje kožnih problema i prevenciju starenja kože.

Kome je namijenjena Aprive kozmetika?

Kozmetika je namijenjena svima koji dijele našu filozofiju clean kozmetike. Rezultati se najbolje vide na koži koja ima probleme. Ako je riječ o problemima kao što su akne ili hiperpigmentacija, relativno brzo se s kontinuiranim korištenjem pravih preparata poboljšava stanje. Lijepoj koži ne treba puno, nju treba održavati i možda usporiti starenje. Danas imate krasnih aktivnih sastojaka koji imaju klinički dokazano djelovanje i odličan učinak na prevenciju starenja kože i na umanjenje postojećih vidljivih znakova starenja. Prema tome, namijenjena je svima od mladosti do koje god dobi se osoba želi brinuti o sebi. Najčešće su korisnice samosvjesne žene koje znaju što kupuju jer su se informirale i educirale. To su obično žene u dobi od 35 do 55 godina koje, poput mene, nemaju vremena stajati ispred ogledala 6 sati mažući sloj po sloj na lice. Prednost Aprive kozmetike je bogatstvo formule. Obično proizvođači na uštrb formulacije snižavaju cijenu proizvoda. Moja logika je pak bila jednostavnost i cjelovitost u tri koraka: čistač – serum -krema. Zato imamo formule bogate pravim aktivnim sastojcima u adekvatnim koncentracijama tako da možete cjelovitu njegu dobiti doslovno u dvije minute ispred ogledala.

 

Aprive je hrvatski proizvod, što to znači po pitanju podrijetla sirovina, osigurava li to dodatno kvalitetu?

Jako je bitno znati od koga kupujete. Vaši dobavljači su vaš proizvod. Morate znati što u proizvode ide, što stoji iza deklaracije i gdje se nabavlja sirovina. Dobavljači također moraju imati certifikate visokih standarda kvalitete kako propisuje EU – koja ima gotovo najviše standarde. Mislim da jedino Japan ima rigoroznije mjere od Europe. S druge strane, ja kad vidim američki proizvod, ne kupujem ga jer ne znam što se unutra nalazi. Za ovakvu razinu kozmetike morate nabavljati visoko specijalizirane sastojke.

Aprive kozmetika nije inspirirana ekonomskim načelima, ona je stil života.

Veliki su planovi za vrlo blisku budućnost, što spremate u svojoj „kozmetičkoj kuhinji“?

Spremamo odlične nove proizvode. Formulacije su već spremne, dermatološka ispitivanja su u tijeku pa u devetom mjesecu spremamo lansirati tri proizvoda na bazi retinola u tri različite kombinacije, to jest koncentracije. Jedan je za kožu koja nije iskusna, druga dva za srednje i iskusnu kožu, naviknutu na retinol. Formule su doista potentne. Koristimo najnoviju tehnologiju mikroinkapsuliranja retinola, posebnog sustava dostave čistog retinola koji jamči najbolji rezultat. Kontroliranom dostavom retinola, kapsulama, smanjuje se iritacija i suhoća kože te sprječava prodor kisika do retinola, kako ne bi došlo do njegove razgradnje. Drugim riječima, postiže se iznimna stabilnost i efikasnost aktivne tvari te osigurava konzistentna djelotvornost proizvoda tj. najbolji rezultat djelovanja.Tako da nas iza ljeta čeka jedan baš lijepi paket proizvoda. Uvjerena sam da će proizvodi biti bum.

Povezani članci

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.