Zdravstvena zagonetka: Veza između mentalnog zdravlja i hipertenzije
18.04.2023.
Autor: A.K.

Zdravstvena zagonetka: Veza između mentalnog zdravlja i hipertenzije

Povezanost između mentalnog i fizičkog zdravlja u fokusu je brojnih istraživanja. To je bio povod i za veliku studiju istraživača s Max Planck Instituta za kognitivne i moždane znanosti (MPI CBS) u Leipzigu. Rezultati studije su zanimljivi, ali i kontradiktorni.

Na uzorku od 500 tisuća sudionika u dobi od 60 godina, temeljito su analizirali odnos između mentalnog zdravlja, povišenog krvnog tlaka (hipertenzije). Studija je pokazala interakciju između povišenog krvnog tlaka i simptoma depresije, dobrog zdravstvenog stanja i emocionalne aktivnosti mozga koji mogu biti relevantni za razvoj hipertenzije.

"Pokazalo se da je povišeni krvni tlak povezan s manje simptoma depresije, boljim općim zdravstvenim stanjem, nižom emocionalnom aktivnošću mozga - što je na prvi pogled iznenađujuće, ali može se objasniti na temelju naših drugih nalaza", izvijestila je Lina Schaare, jedna od autorica studije.

Zanimljivo, istraživači su također otkrili da je rizik za razvoj visokog krvnog tlaka povezan s lošijim mentalnim zdravljem, čak i godinama prije nego što se postavi dijagnoza hipertenzije. Voditelj odjela za neurologiju na MPI CBS-u Arno Villringer, objasnio je zašto:

"U klinici primjećujemo da pacijenti često osjećaju umor i iscrpljenost te zatim ne uzimaju preporučenu terapiju protiv visokog krvnog tlaka, jer to dodatno pogoršava njihovo raspoloženje. S druge strane, sumnjamo da kod osoba koje se osjećaju mentalno dobro s privremeno povišenim krvnim tlakom, pozitivna povratna sprega na kraju doprinosi razvoju trajno visokog krvnog tlaka."

Villringer navodi da je razlog navedenoga, zato što se prag za osjetljivost na bol povećava s visokim krvnim tlakom. Navedeno se ne odnosi isključivo na fizičku bol, već i emocionalnu.

„Dakle, oni podnose bol ili stres, a zatim deset godina kasnije im je dijagnosticirana hipertenzija", upozorava.

Zaključno, znanstvenici vjeruju da rezultati ove studije postavljaju temelje za novo razmišljanje o vezi između mentalnog zdravlja i uzroka hipertenzije. Ova studija nam pruža uvid u kompleksnu povezanost između naše emocionalne dobrobiti i razvoja hipertenzije i predstavlja potencijal za nastavak istraživanja u tom smjeru.

Izvor: Neuroscience News (2023) How High Blood Pressure Affects Mental Health. Dostupno na: https://neurosciencenews.com/hypertension-depression-23028/

Povezani članci

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
AI u kardiologiji: Što smo naučili iz nedavne studije?

AI u kardiologiji: Što smo naučili iz neda...

13.04.2023.
Autor: A.K.
Koji tip prehrane ima najpovoljniji utjecaj na zdravlje i okoliš?

Koji tip prehrane ima najpovoljniji utjeca...

13.03.2023.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.