Kratki vodič za korištenje maski za cijelo lice tijekom pandemije COVIDa - 19
06.04.2020.
Autor: V. P.

Kratki vodič za korištenje maski za cijelo lice tijekom pandemije COVIDa - 19

Upute Hrvatske ljekarničke komore

U videu možete pronaći detaljne upute kako koristiti maske za cijelo lice.

 

Podsjećamo na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o najučinkovitijim općim mjerama prevencije i racionalnom korištenju osobne zaštitne opreme:

- Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70% alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi;

- Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;

- Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,

- Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,

- Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;

- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

 

Zdravstveni radnici zahtijevaju dodatne mjere opreza i zaštite zdravlja radi sprječavanja prijenosa zaraze. Mjere predostrožnosti koje moraju poduzeti zdravstveni radnici koji sudjeluju u pružanju zdravstvene zaštite i zbrinjavanju bolesnika sa COVID-19 uključuju odgovarajuću upotrebu OZO; to podrazumijeva pravilan odabir OZO koja će se koristiti kao i edukaciju o tome kako staviti, ukloniti i zbrinuti OZO.

 

Primjena OZO mora se temeljiti na riziku izloženosti (npr. vrsti aktivnosti) i dinamici prenošenja patogena (npr. kontakt, kapljično ili aerosol). Potencijalno, prekomjerna upotreba OZO moguće će utjecati na nedostatak opskrbe.
Sljedeće preporuke osiguravaju racionalno korištenje OZO:

- Tip OZO za COVID-19 varirat će ovisno o prostoru u kojem dolazi do kontakta, o kojem je radnom mjestu riječ i vrsti aktivnosti (vidi tablicu 1)

- Zdravstveni radnici uključeni u izravnu njegu pacijenti trebaju koristiti sljedeću OZO; ogrtači, rukavice, medicinska maska i zaštita za oči (naočale) ili lice (štitnik) te zaštita za tijelo i noge;

- Konkretno, za postupke generiranja aerosola (npr. intubacija traheje, traheotomija, kardiopulmonalna reanimacija, bronhoskopija itd.) trebaju biti korištene zaštitne maske, zaštita za oči, rukavice, ogrtači i pregače, (ako ogrtači nisu otporni na tekućinu).

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije:
https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

 

Povezani članci

Doc. dr. sc. Dario Rahelić: Izvrsno nije dovoljno, želimo pacijentima biti prvi izbor

Doc. dr. sc. Dario Rahelić: Izvrsno nije d...

15.01.2021.
Autor: V. P.
Preporuke za cijepljenje odraslih osoba protiv pneumokoka

Preporuke za cijepljenje odraslih osoba pr...

19.11.2020.
Autor: Admin Admin
Čeka li nas eksplozija broja ovisnika o internetu?

Čeka li nas eksplozija broja ovisnika o in...

31.08.2020.
Autor: V. P.
Prezasićenost informacijama: borba suvremenog čovjeka

Prezasićenost informacijama: borba suvreme...

27.08.2020.
Autor: V. P.