Kako se kvalitetno odmoriti?
26.06.2023.
Autor: A.K.

Kako se kvalitetno odmoriti?

Kvalitetan odmor je izuzetno važan za zdravstvene radnike iz više razloga. Dinamičan radni tempo, pritisak i stres mogu negativno utjecati na fizičko i emocionalno zdravlje.

Opuštanje i odvajanje vremena za sebe, pomaže pri smanjenju rizika od izgaranja (burnout), poboljšava raspoloženje i mentalno zdravlje. Isto tako, odmor je prilika za druženje s najbližima i ispunjavanje vlastitih interesa i hobija. Treba naglasiti da kvalitetan odmor ne smije biti luksuz, već nužnost jer zdravstvenim radnicima omogućuje da ostanu profesionalno usmjereni, održe visoku razinu stručnosti i brinu o vlastitom zdravlju. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se kvalitetno odmoriti i pacijentima vratiti s obnovljenom energijom.

Planirajte unaprijed

Posao u zdravstvu pun je izazova i dugih smjena, stoga isplanirajte svoj odmor unaprijed. Razmislite o datumima, destinaciji i trajanju odmora te ih uskladite s rasporedom i obvezama.

Pronađite idealnu destinaciju

Ključno je pronaći okruženje koje vam omogućuje da se osjećate smireno i sretno. Zato, sukladno vašim preferencijama, pronađite destinaciju koja vas opušta, ali i nadahnjuje. To može biti omiljena plaža, egzotična destinacija, kuća u planinama ili pak posjet nekoj metropoli, izbor je na vama.

Aktivnost i relaksacija

Iskoristite prednosti lijepog vremena za fizičku aktivnost koja vas ispunjava. Plivanje, vožnja biciklom ili duge šetnje, idealan su način za punjenje baterija. Uz to, ne zaboravite odvojiti vrijeme za relaksaciju i obnavljanje energije. Opustite se uz dobru knjigu, slušanje glazbe, meditaciju ili bilo koju drugu aktivnost koja vam pruža mir.

Isključite se od posla

Jedan od najvažnijih koraka u kvalitetnom odmoru je potpuno isključivanje od posla. Pokušajte ograničiti pristup e-mailu i telefonskim pozivima iz radnog mjesta. Omogućite si slobodu da zaista uživate u trenucima odmora bez briga o poslu.

Povežite se s najmilijima

Odmor je idealno vrijeme za povezivanje s obitelji i najbližima. Posvetite im svoje vrijeme i uživajte u druženju, izletima ili jednostavno opuštanju kod kuće. Neka odmor bude prilika za jačanje odnosa s ljudima koji vam znače.

Briga o sebi

I ono najvažnije! Ne zaboravite da je odmor vrijeme za brigu o sebi. Iako briga o sebi treba biti sastavni dio svakoga dana, često nas obaveze toliko obuzmu da zaboravimo na to. Briga o sebi podrazumijeva dovoljno odmora i sna, njegovanje zdravih navika poput kvalitetnog hranjenja i kretanja, vrijeme za drage ljude te učinkovite vještine suočavanja sa stresom. Prakticirajte ih za vrijeme odmora, ali i svakodnevno. Zastanite na trenutak i posvetite se sebi.

Povezani članci

Spoj sporta i medicine: Tajna uspjeha mladog doktora znanosti

Spoj sporta i medicine: Tajna uspjeha mlad...

20.06.2023.
Autor: A.K.
Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Libre 2 senzore

Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Lib...

31.05.2023.
Autor: Abbott
Zdravstveno ponašanje: Za bolju budućnost

Zdravstveno ponašanje: Za bolju budućnost

24.05.2023.
Autor: I.K.
AI u kardiologiji: Što smo naučili iz nedavne studije?

AI u kardiologiji: Što smo naučili iz neda...

13.04.2023.
Autor: A.K.