‘Izliječimo zdravstvo zajedno’
26.09.2022.
Autor: A.K.

‘Izliječimo zdravstvo zajedno’

Nekoliko stotina zdravstvenih djelatnika ovog je vikenda prosvjedovalo ispred resornog ministarstva

Reforma u hrvatskom zdravstvu česta je tema koja puni medijske stupe. Posebno se o nužnosti toga piše kada na površinu isplivaju problemi koji se ne bi trebali događati. Golemi dugovi, duga lista čekanja za pregled, neadekvatna zdravstvena usluga pa i ono najgore-izgubljeni ljudski život, neke su od vijesti s kojima se javnost susrela u posljednje vrijeme, a koje nas upozoravaju da kada je zdravstvo u pitanju, uistinu je „5 do 12“.

Toga je svjesno i nekoliko stotina zdravstvenih djelatnika koji su u subotu 24. rujna, simbolično od 11:55 sati prosvjedovali ispred Ministarstva zdravstva pod geslom „Izliječimo zdravstvo zajedno“. Njihov zahtjevi su jasni, a to su četiri ključne točke; reforma zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, pregovaranje o njihovim pravima, reforma specijalističkog usavršavanja i izmjena uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Prosvjed je organizirala Inicijativa mladih liječnika. Djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Fran Stjepan Naranđa na prosvjedu se osvrnuo na glavni komentar s kojim se liječnici susreću a to je; „Stresan posao, ma hajde“. 

„Ma hajde, za svaki sat prekovremenog koji vam nije bio plaćen, za svaku suzu puštenu od umora i ljutnje, za svaku prijetnju, opasku i napad koji smo prešutjeli ili pregazili. Ma hajde, za svaki moment u kojem smo pomislili što će meni ovo u životu, da sam barem birao drugačije. Ma hajde, za svaki rođendan, blagdan ili praznik koji nismo proveli sa svojim voljenima. Ministre i premijeru, mi vama govorimo, ma hajde nazad“, poručio je Naranđa uz podršku ostalih prosvjednika.

Iako se atmosfera ispred Ministarstva zdravstva poprilično usijala za vikend, resorni ministar Vili Beroš naglašava da je većina pitanja koja su iznesena na prosvjedu već u postupku rješavanja.

"O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata“, poručio je ministar Beroš u subotu i objasnio da su pripremljeni prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro idu u javnu raspravu, a kada će svi, pa i Inicijativa, moći iznijeti svoje prijedloge. Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika.

Ministar je predstavnike Inicijative mladih liječnika primio na razgovor te naglasio da njihove zahtjeve podržavaju, ali ne i način rješavanja problema-prosvjedom.  

Činjenica je da svjedočimo oprečnim porukama od strane nadležnih institucija i zdravstvenih djelatnika. Adekvatna njega pacijenta treba biti temelj zdravstvene skrbi svugdje u Hrvatskoj, a da bi se to ostvarilo, nužne su određene promjene koje će, nadamo se, zaživjeti uskoro, bez masovnog odlaska kvalitetnih zdravstvenih djelatnika van granica Lijepe Naše.

Izvor:

Beroš: Većina danas iznesenih pitanja već je u postupku rješavanja: https://vlada.gov.hr/print.aspx?id=36094&url=print

Mladi liječnici prosvjedovali ispred Ministarstva: ‘Mnogi su odustali od borbe i napustili Hrvatsku. Mi nećemo‘: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/mladi-lijecnici-prosvjedovali-ispred-ministarstva-mnogi-su-odustali-od-borbe-i-napustili-hrvatsku-mi-necemo-15252252

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.
Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.