Želimo pacijentima biti prvi izbor
15.01.2021.
Autor: V. P.

Želimo pacijentima biti prvi izbor

Presjek intervjua iz popularno-znanstvenog magazina Stetoskop

Ustudenom 2020. e-medikus pokrenuo je novi projekt: popularno-znanstveni magazin "Stetoskop - Osluškujemo bitno". Magazin osluškuje bitne teme u medicini na popularno-znanstveni način pružajući mladim zdravstvenim djelatnicima platformu za afirmaciju stručnosti i komunikaciju njima aktualnih tema. U prvome broju o dijabetesu - temi broja, razgovarali smo s doc. dr. sc. Dariom Rahelićem.

 

Najmlađi je predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma. Uz to i dalje prima pacijente jer to je njegova prva misija.

 

Kad sam se javio na natječaj za predstojnika Klinike imao sam jasnu viziju što želim postići: poboljšati skrb o oboljelima od šećerne bolesti. Znao sam i kako to postići: okupljanjem vrhunskog tima – ekipe educiranog, ali i zadovoljnog osoblja – svih zdravstvenih djelatnika koji rade na skrbi za oboljele od dijabetesa.

 

Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac već je najveći dijabetološki centar u Hrvatskoj i referentni je centar Ministarstva zdravstva za liječenje dijabetesa. Kao takva oduvijek je bila prepoznata u Europi i svijetu. Ipak, mjesta za napredak uvijek ima. Vrhunska educiranost je misija od koje nikad nećemo odustati. Kontinuirano radimo i na poboljšanju kvalitete skrbi o oboljelima i na tome da se osobe koje se liječe ovdje kod nas osjećaju zbrinuto. Ne samo zbog dostupnosti izbora terapije, ne samo zbog ishoda liječenja, nego i zbog ljudskog pristupa sveg medicinskog osoblja. Ako bih morao ukratko odogovoriti gdje vidim Sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac za deset godina, vidim je kao mjesto na koje osoba kad dobije dijagnozu šećerne bolesti prvo pomisli.

Odmalena je znao da želi biti liječnik, premda mu nitko u obitelji nije bio iz medicinskih krugova. U endokrinologiji i dijabetologiji završio je slučajno, ali pokazalo se da ništa nije bilo slučajno. I prije nego što je početkom 2019. godine stao na čelo klinike, već je stekao ugled u Hrvatskoj i svijetu. Bio je član izvršnog odbora i tajnik Međunarodne dijabetičke federacije Europe(IDF EUROPE), član Nacionalnog povjerenstva za dijabetes i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma. I sve to prije nego što je napunio 45 godina! 

Čim sam upisao fakultet, jedva sam čekao prvi kolegij iz interne medicine. U dijabetologiji i endokrinologiji sam pak završio slučajno. U KB Dubrava sam došao kao student i tamo sam bio četvrtu, petu i šestu godinu studija. Ja sam zapravo bio prva grupa prve generacije koja je u Dubravi slušala kolegij iz interne medicine. Cijeli staž sam proveo u Dubravi, civilnu vojsku sam također služio u Dubravi i pred kraj vojnog roka raspisana je specijalizacija u KB Dubrava. Za to jedno mjesto se prijavilo nas 60 i, pogađate, nisam ju ja dobio. Bilo mi je jako stalo da tamo ostanem pa sam čak ponudio volontirati, međutim, tada to nije bila opcija.

Otkako je na čelu klinike, uspio je skratiti liste čekanja, što smatra velikim uspjehom, no izazova je još mnogo: nepostojanje jedinstvenog i potpunog registra oboljelih od šećerne bolesti, velik broj bolesnika s kroničnim komplikacijama. Sa svojim timom razvija i program rane dijagnoze šećerne bolesti, koji bi trebao smanjiti broj bolesnika kojima se dijabetes dijagnosticira nakon što su se komplikacije već razvile.

Konkretno, porazna je činjenica da su neke hrvatske regije prve u Europi po broju netraumatskih amputacija donjih ekstremiteta. Kako riješiti taj problem? Upravo je sada kod nas u sklopu Erasmus plus programa prof. dr. sc. Vilma Urbančić Rovan iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana. Ona je jedna od vodećih europskih stručnjakinja za dijabetičko stopalo i time prava osoba za suradnju na razvijanju programa prevencije i ranog probira tegoba povezanih s dijabetičkim stopalom. Uvjeren sam da će njezina stručnost i iskustvo nama biti od velike pomoći u preokretanju ove crne statistike.

Cilj mu je da klinika, njegujući nasljeđe akademika Škrabala, koji ju je osnovao, ali i svih ravnatelja koji su došli nakon njega, postane centar kliničke i znanstvene izvrsnosti.

 

Glavni mu je motor ljubav prema poslu i želja da pomogne, stoga još uvijek ne odustaje ni od primanja pacijenata. Sve mu to uspijeva zato što puno radi i odlično balansira između administrativnih poslova i skrbi o oboljelima.

Cijeli intervju možete pročitati u popularno-znanstevnom magazinu "Stetoskop - Osluškujemo bitno".

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.
Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.