Koliko znate o moždanom udaru i imunizaciji?
28.05.2024.
Autor: A.K.

Koliko znate o moždanom udaru i imunizaciji?

S početkom godine u našem mjesečnom newsletteru poslali smo vam dva kviza s ciljem edukacije i testiranja vašeg znanja o ključnim temama.

Cilj je bila prije svega edukacija, ali i testiranje poznavanja ovih bitnih zdravstvenih stanja.Za oba kviza, prag prolaznosti bio je postavljen na 50%. Kviz o moždanom udaru uspješno riješilo 75% sudionika, dok je kviz o imunizaciji prošlo čak 96.8%. Ovi rezultati ukazuju da je imunizacija tema koja je bliža većem broju zdravstvenih radnika, što je i očekivano s obzirom na njenu učestalost u edukacijama i svakodnevnoj praksi.

Detaljna Analiza

Imunizacija

  • Povijest imunizacije: Na pitanje "Prvo cjepivo bilo je protiv?" 77.4% sudionika dalo je točan odgovor.
  • Kalendar cijepljenja: Naši zdravstveni radnici pokazali su izvanredno znanje, jer je 90.3% prepoznalo "uljeza" među obaveznim cjepivima, ), baš kao i mehanizme djelovanja i administracije.
  • Praćenje novosti WHO-a: Zadnje pitanje, koje se odnosilo na novo cjepivo odobreno u travnju 2024., imalo je najmanji postotak točnih odgovora. Razumijemo da naši preopterećeni zdravstveni djelatnici možda ne prate redovito novosti WHO-a, što je potpuno razumljivo.

Moždani Udar

  • Razlike među spolovima: 65% sudionika znalo je da znatno više žena umire od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Također, 63.2% prepoznalo je specifičan faktor rizika za žene (pušenje, pretilost ili migrena s aurom). Navedeno nam sugerira, kako je nikad dosta edukacije.
  • Tipovi udara: Većina, 95% sudionika, točno je odgovorila na pitanja o učestalijim tipovima moždanog udara, njihovoj smrtnosti i mogućnostima liječenja ishemijskog udara.Bitno je znati koliko je neki problem doista opasan kako bi se održala vigilancija. 

Rezultati kvizova su nam pomogli identificirati područja u kojima je potrebno dodatno educirati naše zdravstvene radnike, posebno kada je riječ o specifičnim rizicima moždanog udara kod žena. Također, izuzetno nas raduje visoko znanje o imunizaciji koje su pokazali sudionici.

Nadamo se da ste se zabavili rješavajući kvizove, a možda i obnovili svoje znanje i interes za ove važne teme. A na nama je da nastavimo pružati zanimljive i edukativne sadržaje za vas!

Povezani članci

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma, podrška zajednice često nedostaje'

Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma...

01.03.2024.
Autor: A.K.
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.