Sanofi otvorio prvi vlastiti digitalni proizvodni pogon

Sanofi otvorio prvi vlastiti digitalni proizvodni pogon

U suradnji s Googleom, Sanofi razvija virtualni Laboratorij za inovacije u zdravstvu

27.12.2019. Autor: Vida Peterlik

 

 

Jedan od prvih digitalnih proizvodnih pogonu u svijetu koji koristi intenziviranu tehnološku proizvodnju biofamaceutika otvoren je u Framinghamu (Massachusetts, SAD). Predstavila ga je francuska farmaceutska kompanija Sanofi koja je najavila i to da će s tvrtkom Google osnovati virtualan Laboratorij inovacija. Cilj laboratorija je da radikalno transformira način na koji će kompanija isporučivati nove lijekove i zdravstvene usluge koristeći usluge naprednih podatkovnih tehnologija. 

  

Digitalni proizvodni pogon 

Novi pogon u Framinghamu proizvodit će pretežito biološke terapije što je u skladu sa smjerom kojim je Sanofi odlučio ići s istraživanjem i razvojem novih lijekova. Povećanje proizvodnih kapaciteta biofarmaceutika jasna je poruka o ambicijama ove kompanije da se snažnije pozicionira u biofarmaceutskoj industriji.

 

"Naš pogon u Framinghamu predvodi u isporuci sljedeće generacije bioloških lijekova u potpuno integriranom digitalnom proizvodnom pogonu. Otvorenje pogona dokaz je da da smo na samom vrhu inovacijske i proizvodne izvrsnosti, pomažući nam da oblikujemo budućnost naše kompanije ali i cijele farmaceutske industrije“, kazao je Philippe Luscan, Sanofijev izvršni potpredsjednik Odjela za globalne industrijske odnose.

 

Digitalna transformacija Sanofijeve proizvodne mreže doprinosi skraćenom vremenu potrebnom da proizvodi iz istraživačko - razvojnih laboratorija dospiju u proizvodni pogon te da se ubrza komercijalizacija novih lijekova. Omogućit će također, prema njihovim riječima, još kvalitetnije zadovoljenje potreba pacijenata u svijetu.

Sanofijeva digitalna transformacija omogućit će kvalitetnije zadovoljenje potreba pacijenata.

Laboratorij za inovacije u zdravstvu 

Laboratorij koji Sanofi razvija u suradnji s Googleom ima za cilj prema riječima vodećih ljudi iz kompanije bolje razumijevanje pacijenata i bolesti, povećanje operativne učinkovitosti kompanije te poboljšanje iskustva pacijenata.

 

Kompanije će primijeniti tehnologiju i analitiku putem Sanofijeve opsežne baze podataka kako bi  dobili uvide u ključne bolesti i stanja pacijenata te bolje razumjeli koji tretmani djeluju na oboljele. Ideja je da se na taj način omogućiti istraživanje i razvoj personaliziranih pristupa liječenju te identificiraju prateće tehnologije za poboljšanje zdravstvenih rezultata. 

 

 „Kombiniranjem bioloških inovacija i znanstvenih podataka Sanofija s vodećim tehnološkim uslugama Googlea želimo ljudima pružiti veću kontrolu nad njihovim zdravljem te nastojimo ubrzati otkrivanje novih terapija“, izjavio je Ameet Nathwani, dr. med., glavni digitalni direktor, glavni medicinski direktor i izvršni potpredsjednik Sanofija.

 

"Radujemo se što ćemo surađivati s kompanijom Sanofi kako bismo ubrzali ciklus inovacija u zdravstvu za ljude diljem svijeta“, rekao je Thomas Kurian, predsjednik Uprave Google Clouda. 

 

Sanofi i Google također planiraju primijeniti umjetnu inteligenciju (AI) u radu na različitim bazama podataka kako bi unaprijedili cijeli kompleksni lanac od nabave, marketinga do komercijalizacije novih proizvoda.