Razgovarajte s pacijenticama o raku dojke

Razgovarajte s pacijenticama o raku dojke

Samopregled i preventivni pregledi mogu spasiti živote

27.12.2019. Autor: Vida Peterlik

Rijetko ili nikada – najčešći je odgovor žena na pitanje koliko često rade samopregled dojki. Istovremeno svega 22% liječnika obiteljske medicine svoje pacijentice redovito upozorava na važnost samopregleda.

 

Na E-medikusu pratimo Mjesec borbe protiv raka dojke - karcinoma s najvećom pojavnosti u ženskoj populaciji i drugog najčešćeg karcinoma uopće. Procjenjuje se da je prošle godine bilo više od dva milijuna novooboljelih pacijentica.

Specijalisti napominju kako je cilj mjeseca ružičaste vrpce upravo usmjeriti liječnike na razgovor s pacijenticama o važnosti samopregleda i drugih preventivnih akcija.

 

Svega svaka deseta žena redovito radi samopregled dojki i da visokih 40 posto žena pregled obavlja rijetko ili nikada – pokazalo je to istraživanje E-medikusa provedeno na populaciji žena u dobi od 20 do 65 godina starosti. Još jedan je to pokazatelj važnosti otvaranja dijaloga između liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i njihovih pacijentica.

Dodajmo tome podatak da jedna trećina ispitanica koje nikada nisu bile na preventivnom ultrazvučnom ili mamografskom pregledu dojke kažu kako je razlog tome što im liječnik to nije preporučio. Svaka treća među njima je žena starija od 40 godina.

ort1a64n_DM_03242016_0197 (1)

Danas se može reći da Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ima pozitivne učinke. Prema podacima za 2018. godinu, zabilježen je 64-postotni odaziv žena na mamografski pregled – najveći do sada. Vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s metastazama.

Potvrdu trenda sve većeg odaziva na mamografske preglede pokazalo je i naše istraživanje koje kaže da 90 posto žena starijih od 50 godina je bilo na mamografiji i planira odazivati se na buduće pozive Nacionalnog programa.

 

Važno je osvijestiti ženama da redovitim preventivnim akcijama koje uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.