Zeleni recept: Korak prema zdravijoj Hrvatskoj
24.05.2023.
Autor: A.K.

Zeleni recept: Korak prema zdravijoj Hrvatskoj

Debljina, hipertenzija, dijabetes neki su od vodećih javnozdravstvenih izazova što obuhvaća i Hrvatsku.

S ciljem da se navedeno promijeni, u Domu zdravlja Centar u Zagrebu započinje vrijedan pilot projekt u sklopu kojega će liječnici moći pacijenta uputiti na vježbanje pod nadzorom kineziologa. Cilj „zelenog recepta“ je potaknuti pacijente na redovitu tjelesnu aktivnost i tako utjecati na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, ali i smanjiti liste čekanja za fizikalnu terapiju. Zelene uputnice izdavat će liječnici obiteljske medicine koji su se dobrovoljno javili sudjelovati u ovom projektu, a detalje su nam otkrili voditeljica projekta Lorena Bosnar, dr. med. i ravnatelj Doma zdravlja Centar, Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine.

Pilot projekt obuhvatit će 40 pacijenata, dobne skupine od 55 do 70 godina, a dr. Bosnar izražava nadu da će se širenjem projekta uključiti i drugi pacijenti: „U nekom trenutku kada se projekt proširi, uključit ćemo različite dobne skupine. Dakle, vizija je proširiti projekt na sve, da nema dobnih ograničenja“.

  • Od ideje do pilot projekta

Kako je sve krenulo, ispričao nam je dr. Protrka.

„Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Andrija štampar' i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, prije otprilike pet godina, zajedno sa Fitness učilištem pokrenuli su ideju zelenog recepta. Međutim, to nikada nije zaživjelo, niti došlo do liječnika obiteljske medicine. Kada sam došao na mjesto ravnatelja DZ Centar, uvidio sam da imamo dobre rezultate po pitanju izvršenja fizikalne terapije, no liste čekanja su nam i dalje bile po 5-6 mjeseci. Dakle, nije stvar u tome da se ne radi, nego naprosto ima previše pacijenata koje se upućuje na fizikalnu terapiju, a možda to nije potrebno. I to nas je vratilo na ideju zelenog recepta gdje liječnik obiteljske medicine nakon fizikalnog pregleda po točno određenim smjernicama pacijenta upućuje na vježbanje kineziologu“, govori o ideji projekta i nastavlja:

„Debljina je u Hrvatskoj veliki problem, mi smo nacija koja najmanje vježba. Kao liječnik obiteljske medicine znam da određeni pacijenti gledaju da godišnje odu dva puta na fizikalnu terapiju u trajanju od 10 dana, pri tome misleći da ih nakon toga neće boljeti leđa, koljena, kukovi itd. A problem je što ostale dane u godini ne vježbaju zbog čega dolazi do posljedičnih zdravstvenih stanja, odnosno do problema koji su se mogli prevenirati.

Zato smo u cijelu priču uključili kineziologe, koji nažalost još uvijek ne mogu biti pod ugovorom od strane HZZO-a, ali radimo na tome i cilj nam je pokazati osiguravajućim kućama koji su benefiti ovog projekta te usmjeriti pacijenta na vježbanje preko uputnice kod liječnika obiteljske medicine“.

  • Rezultati i suradnja liječnika, kineziologa i pacijenata

S obzirom na to da će pilot projekt obuhvatiti srpanj i kolovoz, dr. Protrka poručuje da prave rezultate očekuju u rujnu. Kako će pratiti napredak i rezultate, objasnila je dr. Bosnar:

„Pacijentima koji će biti uključeni u pilot projekt, na samom početku mjerit će se medicinski parametri poput krvnog tlaka, pulsa, saturacije itd. Uz to će se mjeriti i određeni kineziološki parametri. Na kraju samog projekta provest će se ista testiranja kako bi mogli izmjeriti određeni napredak ili razliku naspram početka.“

Da bi sve funkcioniralo kako treba, suradnja između liječnika, kineziologa i pacijenta je iznimno važna. 

„Sam zeleni recept je potpis liječnika, odnosno odobrenje pacijentu da ide na tjelovježbu kod kineziologa.  Na tom receptu nalazi se i rubrika „napomena“ na kojoj će se navesti treba li kineziolog nešto dodatno znati o zdravstvenom stanju pacijenta. Pored toga, imamo i tablicu u kojoj evidentiramo pacijente koji su uključeni, dnevnike aktivnosti….tako da mogu reći da smo poprilično dobro uređeni“ , govori voditeljica projekta, dr. Lorena Bosnar.

  • Dugoročni cilj 

U konačnici, cilj je da projekt opstane, a što je ključno za to, rekao nam je ravnatelj DZ Centar, dr. Ino Protrka:

„Jedini trošak koji mi u ovoj fazi imamo je trošak kineziologa. Ono što ćemo raditi za vrijeme trajanja pilot projekta je edukacija naših fizioterapeuta i liječnika obiteljske medicine kroz Fitness učilište. I toj fazi smo zapravo bez ikakvog troška jer su to svi naši stalni zaposlenici koje bi plaćali kroz prekovremeni rad. Ako bi se pilot projekt pokazao uspješnim, a nadam se da hoće, ideja je da se to prezentira HZZO-u i u konačnici dovede projekt do održivosti.

Idealno bi bilo kada bi se projekt proširio na cijelu Hrvatsku, a preduvjet za to je ugovaranje s HZZO-om. Mi trenutno imamo takav kadar da si možemo priuštiti pilot fazu. Ali vjerujem da, kada bi došlo do ugovaranja, i drugi domovi zdravlja bi to objeručke prihvatili“.

Povezani članci

Jačanje specijalističke skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite

Jačanje specijalističke skrbi na razini pr...

20.02.2024.
Autor: Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb – Centar 
Kako pušenje utječe na proizvodnju vitamina D?

Kako pušenje utječe na proizvodnju vitamin...

19.05.2023.
Autor: A.K.
Kako se Hrvatska štiti od krivotvorenih lijekova?

Kako se Hrvatska štiti od krivotvorenih li...

09.05.2023.
Autor: A.K.
Ukidanje ordinacija obiteljske medicine

Ukidanje ordinacija obiteljske medicine

07.04.2023.
Autor: Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine