JESMO LI KORAK BLIŽE CJEPIVU PROTIV HIV-a?
13.10.2021.
Autor: IK, FOTO: Shutterstock, Unsplash

JESMO LI KORAK BLIŽE CJEPIVU PROTIV HIV-a?

Cjepiva bazirana na tehnologiji mRNA

Od početka pandemije COVID-19, puno se govori o cjepivima baziranima na tehnologiji mRNA. Čak se i na ulici mogu čuti rasprave o primjerenosti i učinkovitosti takvih cjepiva. Dok se zdravstveni sustavi pojedinih država nose s izazovom nabave tih cjepiva te cijepljenja stanovništva, znanstvenici istražuju može li se tehnologija primijeniti u kontroli epidemije HIV-a.

 

Testiranja u ranoj fazi

Tehnologija razvoja mRNA cjepiva jedne farmaceutske tvrtke modificira se u svrhu razvoja cjepiva koje bi bilo usmjereno prema različitim sojevima HIV-a. Trenutno su testiranja u ranoj fazi kliničkog istraživanja, no znanstvenici su optimistični. Prošlo je gotovo trideset godina od izoliranja neutralizirajućih protutijela, no do sada nije bilo uspjeha u pronalasku cjepiva ili lijeka.

 

Noviji pokušaji znanstvenika ohrabrujuća su vijest za gotovo 38.000.000 osoba u svijetu koje žive s HIV-om, odnosno 1.500.000 novozaraženih svake godine. 

Healthline (2021). To Stop HIV, Researchers Are Investigating an mRNA Vaccine, https://www.healthline.com/health-news/to-stop-hiv-researchers-are-investigating-an-mrna-vaccine. Posjećeno: rujan 2021. 

WHO (2021). HIV data and statistics, https://www.who.int/teams/global-hiv-hepatitis-and-stis-programmes/hiv/strategic-information/hiv-data-and-statistics. Posjećeno: rujan 2021. 

Povezani članci

   Prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić: 'Emocionalna iscrpljenost put je u mnoge poremećaje'

Prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić: 'Em...

22.07.2024.
Autor: A.K.
Rezultati kviza o poznavanju kože i melanoma

Rezultati kviza o poznavanju kože i melano...

19.07.2024.
Autor: S.O.
Što možemo naučiti o boli od vrhunskih sportaša?

Što možemo naučiti o boli od vrhunskih spo...

17.07.2024.
Autor: A.K.
Što čitati ovog ljeta?

Što čitati ovog ljeta?

09.07.2024.
Autor: A.K.