"E-cigarete osmišljene su za odvikavanje od pušenja i njihova upotreba ne bi trebala trajati duže od 6-8 tjedana"

"E-cigarete osmišljene su za odvikavanje od pušenja i njihova upotreba ne bi trebala trajati duže od 6-8 tjedana"

Razgovor s mr. sc. Almom Rožman, dr. med.

13.03.2020. Autor: V. P.

Čini se kao da ovih dana nijedno zdravstveno stanje osim zaraze koronavirusom ne postoji, pa ćemo i sljedeću temu uokviriti u ovu sveprisutnu temu - jer su pušači u većem riziku od zaraze ovim virusom. U našemu društvu pušenje duhanskih cigareta naveliko je rasprostranjeno, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, u Hrvatskoj svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši. Pušenje je uzrok najvećeg broja sprječivih smrti u svijetu. Posljednjih godina rastući je trend prebacivanja s klasičnih cigareta na električne. Mnogi to čine s uvjerenjem da su e-cigarete bolja, to jest manje štetna alternativa. Popularnost im je eksplodirala među mladima u Sjedinjenim Američkim državama, no slijedom njihove masovne upotrebe pojavile su se i specifične bolesti pluća povezane s uporabom e-cigareta. Razgovarali smo s mr. sc. Almom Rožman, dr. med. specijalisticom pneumoftizeologije iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava. Prenosimo njene odgovore na goruća (izbor riječi nije slučajan) pitanja o e-cigaretama. 


 
Kako zapravo funkcioniraju e-cigarete, što se u njima nalazi i na koji način distribuiraju nikotin?

E-cigarete su električni uređaji koji stvaraju aerosol iz punjenja koje sadrži otopinu nikotina u raznim koncentracijama. Prvotno su bile namijenjene pušačima koji žele prestati pušiti i njihova upotreba ne bi trebala trajati duže od 6-8 tjedana. Smatra se da je to dovoljno vrijeme za prestanak pušenja i prevladavanje apstinencijske krize. Njihov sadržaj je nikotin otopljen u propilen glikolu koji se u isparivaču transformira u formaldehid koji se ubraja u industrijske biocide i u visokim dozama je jedan od 114 najpoznatijih kancerogena. Znanstvenici su dokazali da u tekućinama koje služe za punjenje cigareta ima bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati upalu pluća ili astmu.

 

Imaju li e-cigarete manje popratnih štetnih tvari, nego duhanske?

Aerosol u e-cigaretama sadrži potencijalno toksične kemikalije, a u usporedbi s konvencionalnim cigaretama puno manje i uglavnom u nižim koncentracijama. Međutim nikotin je i dalje njihov sadržaj a poznato je da se on ubraja u krvožilne otrove i ima izrazito aterogeno djelovanje što rezultira stvaranjem masnih naslaga na svim krvnim žilama u tijelu i time uzrokuje smanjeni dotok kisika u sve organe i posljedično njihovu oslabljenu funkciju. 

graphicstock-a-scissors-cuts-the-cigarette-to-a-smoking-man_HOHp34jMoe

Što Vam se čini, zašto su e-cigarete toliko popularne među mladom populacijom?

Mišljenja sam da je glavni razlog neinformiranost i želja da se proba nešto novo ali i reklamiranje proizvoda „koji su manje štetni od običnih cigareta“.  Pokazalo se u višegodišnjem istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji i SADu da postoji potencijalni rizik, posebno za ranjivu populaciju. Postoje dokazi da kemikalije iz e-cigareta oštećuju mozak, dovode do pojave ugrušaka koji uzrokuju moždani udar. Pušači e-cigareta imaju veću količinu adrenalina u srcu što je rizični faktor za srčani udar.  

 

E-cigarete u Americi dovele su do pojave respiratornih bolesti specifično kao posljedica njihovog uživanja – o čemu je točno riječ?

Prema istraživanju koje je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na 29 pacijenata iz 10 država kojima je  dijagnosticirana bolest pluća povezana sa pušenjem e cigareta kod njih 62% pronađen je nikotin a kod 82% acetat vitamina E čime je potvrđeno da je on glavni uzrok bolesti pluća. Ova se tvar upotrebljava kao aditiv u e cigaretama. Prije mjesec dana u dnevnom tisku objavljen je podatak da je 17-godišnji mladić koji je pušio e cigarete obolio o teške plućne insuficijencije zbog koje su mu transplantirana pluća. Prema izjavi kirurga koji je obavio transplantaciju, pluća mladića imala su konzistenciju gume.

 

Preporučujete li Vi ovisnicima o cigaretama prebacivanje na e-cigarete?

Nekoliko relevantnih studija ranih tipova e-cigareta pokazuju mali pozitivan učinak a vrlo malo je dokaza da bi pomogle u prestanku pušenja. Smatram da pušači moraju potražiti pomoć stručnjaka u školama nepušenja ukoliko sami ne mogu prevladati ovisnost o nikotinu koja je jednaka ovisnosti o drogama.

 

Koji su zdravstveni rizici konzumiranja e-cigareta?

Zdravstveni rizici e-cigareta su upale pluća (bakterijske ili gljivične), astma, moždani udar, srčani udar, smanjena imunološka sposobnost pluća za samočišćenje a time i kronična opstruktivna bolest pluća, plućne fibroze i karcinom pluća.