Burnout sindrom kod liječnika

Burnout sindrom kod liječnika

Zašto je stopa samoubojstava i burnout sindroma visoka kod liječnika

27.12.2019. Autor: Sandra Peternek

Medicina je profesija kojoj kronično nedostaje emocionalne inteligencije - tvrdi Clevelandski liječnik Vivek Murthy.

 

„Stopa samoubojstava i burnout sindroma visoka je kod liječnika, a vrijeme je takvo da je potrebno sve više liječnika i specijalista. Budući da je relativni manjak istih, a opseg posla se povećava, često dolazi do burnout sidroma.“ Dr. Murthy smatra da je emocionalno blagostanje važna tema kojoj se treba dodijeliti visoki prioritet i koja se treba više proučavati u znanstvenim područjima.

 

„Ljudi žive u uvjerenju kako je emocionalno blagostanje nešto što se događa svima nama ako imamo posao i zdravlje koje nas služi, obitelj koja je uz nas i generalno smo zadovoljni životom. Međutim, postoji sve više znanstvenih dokaza koji ukazuju na to da se emocionalno blagostanje može proaktivno razviti i da posljedično može pozitivno utjecati na naše zdravlje", rekao je Murthy.

pm-0216-med-img_1127-587

Nakon što je dr. Murphy izašao u javnost s ovim izjavama, nije trebalo dugo da i drugi liječnici reagiraju. Primjerice, dr. Starla Fitch nadovezala se s izjavom: „Liječnici, ne krivite sebe za burnout sindrom!!“ Ona je kao objašnjenje ove izjave izložila razloge zašto se on događa. Najprije je istaknula kako instantna zahvalnost nije dovoljna. Naime, kada se pacijenti nakon operacije brzo i dobro oporave te kada propisani lijek djeluje – to je jedina nagrada za njihov rad i trud. Bilo bi lijepo ponekada čuti i riječ "hvala". Doktori su izuzetno sretni kada ih obuzme osjećaj zadovoljstva zbog uspjeha liječenja - onda kada imaju vremena dopustiti si da predahnu dovoljno dugo kako bi ih taj osjećaj obuzeo.

 

Dr. Fitch također naglašava kako je njoj, kao i njezinim kolegama srce puno kada uspiju uspostaviti dobru komunikaciju sa svojim pacijenata s obzirom na to da su uvijek u obavezama i ispunjenim rasporedima.

 

Široka javnost najčešće nema na umu koliko se energije gubi kada se svakodnevno susrećete s udarcima od okoline. Započnimo s time da liječnici moraju u pola radnog vremena primiti broj pacijenata koji bi zapravo trebali rasporediti kroz cijeli dan - samo kako bi ostatak vremena stigli riješiti papirologiju. Taj se lanac borbe s poslom i vremenom povlači dalje kroz cijeli tjedan i odnosi im energiju. Neizbježno je da počnu osjećati nedostatak motivacije za izazove koji se postavljaju pred njih?

 

Ovo su tri načina koje navodi kako se doktori mogu boriti s burnout sindromom:

  • Sjetite se zašto ste tu. Zašto ste izabrali medicinu, zašto ju volite? Cilj je sjetiti se toga svakodnevno.
  • Podignite ruku i borite se. Pomozite kolegama koji mole za pomoć, budite ogledalo koje će podsjećati sve druge kolege kako dati najbolje od sebe.
  • Budite zahvalni. Postoje dani dani kada ste poštovani kao i dani kada ste podcjenjeni od strane pacijenata ili kolega, zato se valja podsjetiti koliko ste sretni što pomažete ljudima na smislen način.

 

 

Izvorni članak možete pročitati na MEDPAGETODAY