Apel ginekologa iz Zadra

Apel ginekologa iz Zadra

25 tisuća Zadranki bez primarne ginekološke skrbi

10.01.2020. Autor: V. P.


"Negativni trend i nerješavanje stručnih i organizacijskih problema traje već dvadesetak godina. Posljednjih godina, iako se znalo kada i tko odlazi u mirovinu, ne stvaraju se novi specijalisti. Posljednje dvije specijalistice su došle u Dom zdravlja prije 6 -7 godina, no otišle su, jedna ubrzo nakon dolaska, a druga ovih dana" – riječi su Zadarskih ginekologa troje njih u koncesiji - Petra Loze, Suzane Perinčić i Domagoja Krpine, te dvoje ginekologa zaposlenih u Domu zdravlja - Hrvoja Tičića i Ivice Žuvele koje su danas odjeknule u medijima.


Naime, odlazak još dvoje liječnika ginekologa dovelo je Zadarski sustav primarne zdravstvene zaštite pred kolaps. Dodatnih 13 tisuća pacijentica ostalo je bez ginekologa – među njima 600 trudnica – što dovodi do brojke od 25 tisuća Zadranki bez ginekološke skrbi.
 
Preostali ginekolozi u Zadarskoj županiji poslali su stoga danas otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Upravnom vijeću Doma zdravlja Zadarske županije, Sekciji ginekologa koncesionara Hrvatske udruge koncesionara (HUUGO) te Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskom liječničkom zboru.
 
„U protekle 23 godine zdravstvena administracija i upravljačka elita nije uvažila niti jedan cjeloviti stručni i znanstveni prijedlog u vezi s preuređenjem ustrojbenih oblika primarne zdravstvene zaštite pa se time izravno utječe i na medicinsku neučinkovitost sustava. Od početka „reforme“ primarne zaštite prije 24  godine, liječnici zakupci/koncesionari ne mogu dobiti zamjenu za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmara ili stručnog usavršavanja, poput svih drugih djelatnika u sustavu ili državi"
 
Prstom upiru u odgovorne osobe u Domu zdravlja za nastalo stanje. Smatraju da se neodgovorno postupalo prema liječnicima i pacijentima te da se nisu pravovremeno raspisale nove specijalizacije iz ginekologije.
 
"Ne odgovara nam se na potrebe zanavljanja opreme - imamo neispravne CTG aparate, sterilizatore…, nameće nam se nova, visoka, cijena zakupa prostora u kojem gotovo sve popravke moramo raditi sami – svjetla, sanitarnu opremu, bojanje zidova, stolarske radove, nabavke kompjutera, pisača, stolica… a ne bavimo se tržišnom djelatnošću već javnom zdravstvenom zaštitom. Do sada su tijekom 23 godine na ime zakupnina/koncesija liječnici zakupci/koncesionari po ordinaciji uplatili domovima zdravlja i županijama više od 350.000 kuna."
 
Devet tisuća žena – toliko pacijentica HZZO propisuje po jednom ginekologu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Autori otvorenog pisma smatraju da tu brojku treba u najmanju ruku prepoloviti, a da bi 4200 pacijentica osiguralo da se svakoj ženi stignu posvetiti i obaviti jedan pregled godišnje kako nalažu preporuke.
 
Prema mreži javnozdravstvene zaštite za područje Zadarske županije predviđeno je 13 ginekoloških timova. Upola manje ih trenutno radi – četiri tima koncesionara u Zadru i tri na području županije (Pag, Biograd, Benkovac).

storyblocks-pregnant-woman-with-hands-on-stomach-talking-to-obstetrician_BnOL_ByJM

U intervjuu za 057 info jedan od autora pisma dr. Domagoj Krpina otvoreno je progovorio o problemima rekavši da ga je sram što mora raditi u uvjetima u kojima radi. Posebno je ogorčen na odnos ravnateljice Doma zdravlja Renate Bek prema liječnicima koncesionarima među kojima je i on.
 
„Mi smo vlasnici djelatnosti. Nakalemljen nam je broj pacijenata – 9000 (sprema se 12000), upis od 12 godina i više, administracija, imamo odgovornost prema svima (pacijenti, Dom zdravlja, HZZO....) a ništa nas se ne pita! Nema normativa i standarda za vrednovanje našeg rada, ne otvaraju se nove specijalizacije, tko je tome krvi? Nama se onda jednostranom odlukom HZZO-a digne broj pacijenata.
Kad malo progovorite HZZO nam poveća broj pacijenata sa 7000 na 9000, optimalno bi bilo 4200 (preporuka Povjerenstva PZZ HLZ koja se jednostavno ignorira), ubrzo će nam se povećati na 12000. Kad kažete da ne možete ovako raditi i da nećete upisivati prijeti nam se inspekcijama, komisijama i sl. I ja razmišljam da se povučem kao i dvije kolegice jer nas gore navedeni ostavljaju na „cjedilu" te svojim neadekvatnim radom i postupcima potenciraju konflikt između nas liječnika međusobno i liječnika s pacijentima.“
 
Prije gotovo mjesec dana lavina je krenula odlaskom dr. Marić koja je odlučila svoj profesionalni put nastaviti u privatnoj praksi. Kada su se njene pacijentice počele raspoređivati po drugim ordinacijama drugih liječnika nastao je kaos. Dr. Perinčić, jedna od ginekologica u zadarskom Domu zdravlja odlučila je pružiti otpor HZZO-u. Na vratima svoje ordinacije, kako prenosi 057 info izvjesila je poruku:

KSO_4427_1578480293-2

„Poštovane, iako je i prije prestanka rada ambulante dr. Marić u ovu ambulantu bilo upisano previše žena (više od 8600) HZZO nas prisiljava da upisujemo dalje jer nemamo maksimalan broj (9000). Mi ginekolozi odavno tvrdimo da se sabrojem većim od 4000 ne može normalno raditi, ali ništa se u tom pogledu ne popravlja (ne raspisuje se dovoljno specijalizacija, ne prihvaćaju drugi modeli organizacije koje mi predlažemo ...ništa) . U prethodnih nekoliko dana upisali smo oko 250 novih žena, svakodnevno nam je gužva, rad sa naručenim ženama je otežan, i ne možemo više izdržati taj pritisak. Zato do daljnjeg nećemo više upisivati.“

 

Foto: 057 info (Krešimir Sorić)

Od ravnateljice te županijske ustanove, dr. Renate Bek, novinari 057 info doznali su da ima interesa za natječaj koji je ponovno raspisan nakon zatvaranja ambulante dr. Marić. U ponedjeljak bi trebala imati razgovor s kandidatkinjom, najavila je dr. Bek.
 
 
Ministar Zdravstva Milan Kujundžić poručio je pak da će se taj problem riješiti i da to „ne ide preko noći“. Izjavio je kako sada u Zadru imaju problem ginekologije koji će premostiti kao što premoštavaju i druge.
 
 „Ne samo u zadarskoj bolnici. Mi u brojnim županijama, odnosno u brojnim rodilištima prije pet, deset ili dvadeset godina nismo dobro planirali specijalizacije, a negdje se ljudi nisu javljali”, rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.