VITAMIN ZA BOLJU EREKTILNU FUNKCIJU
14.10.2021.
Autor: IK, FOTO: Shutterstock, Unsplash

VITAMIN ZA BOLJU EREKTILNU FUNKCIJU

Često se suplementacija vitaminom D preventivno preporučuje rizičnim skupinama

S dolaskom hladnijeg vremena sve više govori se o suplementaciji vitamina D, poznatog i kao vitamina sunca. Vitamin D steroidan je hormon s mnogim funkcijama u ljudskom organizmu. Često se suplementacija vitaminom D preventivno preporučuje rizičnim skupinama, a noviji nalazi pokazuju da bi to mogli biti i muškarci srednje životne dobi.

 

Koncentracija vitamina D opada s dobi

Pregledom epidemioloških podataka, uočeno je da kod muškaraca koncentracija vitamina D opada s dobi, ali i da muškarci s erektilnom disfunkcijom češće imaju deficit vitamina D. Razlog tome može biti uloga vitamina D u vaskularnom, endokrinom i imunosnom sustavu. Iz toga slijedi da suplementacija vitaminom D može biti relativno jeftina i jednostavna metoda prevencije i liječenja erektilne disfunkcije te važan dodatak kvalitetnijem seksualnom životu muškaraca.

 

Prije početka suplementacije preporučuje se provjeriti koncentraciju vitamina D te se konzultirati o optimalnoj dozi sa stručnom osobom. 

Canguven, O., & Al Malki, A. H. (2021). Vitamin D and Male Erectile Function: An Updated Review. The world journal of men's health, 39(1), 31–37. https://doi.org/10.5534/wjmh.190151

Povezani članci

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.
Hrvatski dan migrene

Hrvatski dan migrene

20.03.2024.
Autor: A.K.
Dr. Branimir Vurušić - nefrolog koji je završio na dijalizi

Dr. Branimir Vurušić - nefrolog koji je za...

14.03.2024.
Autor: A.K.
Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

05.03.2024.
Autor: A.K.