Prevencija, rano otkrivanje i liječenje raka dojke

Prevencija, rano otkrivanje i liječenje raka dojke

Riječ specijalistice - doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med.

27.12.2019. Autor: Vida Peterlik

Razgovarali smo s pročelnicom Zavoda za kliničku citologiju s Klinike za tumore doc. dr. sc. Vesnom Ramljak, dr. med. također i  predsjednicom udruge Europa Donna Hrvatska o karcinomu s najvećom pojavnosti u ženskoj populaciji i drugom najčešćem karcinomu uopće.

 

Istraživanje koje je proveo portal E-medikus pokazuje da liječnici obiteljske medicine nemaju naviku upozoravati žene na važnost samopregleda. Međutim, većina njih smatra da je podizanje svjesnosti o važnosti tih pregleda u domeni upravo liječnika obiteljske medicine, a ne ginekologa. Docentica Ramljak govori o važnosti suradnje na svim razinama zdravstvene zaštite.

“(...)Liječnici obiteljske medicine su uvijek baza i oni od kojih bi sve trebalo krenuti. Ja sam uvijek za to da liječnici opominju svoje pacijentice, pogotovo one koje navrše 40 godina da je neophodno krenuti s preventivnim mamografskim pregledima.(...)” 

 

Idealno bi bilo kada bi djevojke iz srednje škole izlazile sa znanjem koliko je samopregled važan te kako se on radi. Docentica Ramljak ističe kako je iznimno važno svaku sumnju shvatiti ozbiljno – bila ona malena ili velika.

„(...)U trudnoći postoji veliki problem jer žene, a usudila bih se reći i kolege liječnici misle da je to nemoguće da dobije karcinom dojke i da to sve što ona pipa je posljedica rasta dojki, hormonskih poremećaja i kasnije dojenja.(...)“ 

 

Istraživanje koje je proveo portal E-medikus na populaciji liječnika obiteljske medicine pokazuje kako većina liječnika, gotovo 80% njih navodi da ih pacijentice pitaju za savjete u vezi prevencije raka dojke. Docentica Ramljak ističe da ih je važno informirati o tome koliko često trebaju odlaziti na kontrolne preglede.

„(...)Iza dvadesete godine trebalo bi svake godine ići na ultrazvučne preglede, od četrdesete godine na dalje svake dvije godine mamografski pregled, a iza 55. godine čak ponekad i svake godine bi trebalo raditi mamografski pregled.(...)

 

Ženama koje su zbog povijesti bolesti u obitelji u povišenom riziku od oboljenja na raspolaganju je gensko testiranje kojim se može utvrditi točan stupanj rizika. O njegovoj dostupnosti i opcijama za pacijentica govori docentica Ramljak.