Postavi pitanje

Pitanja i odgovori

Ukoliko odgovor na Vaša pitanja niste dobili u sklopu predavanja ovdje možete pronaći arhivu pitanja i odgovora.

Zadnja pitanja

Otorinolaringologija

Poštovani, Nemam simptome nikakve prehlade, ne curi mi nos niti me boli grlo, medutim zadnjih dana kao da osjećam da mi je uho polu začepljeno. Inače imam problema sa sinusima (vječno začepljeni, devijacija septuma) tako da mi i najblaža iritacija može dovesti do začepljenja uha. Ne boli me uopće, ali me zanima što da poduzmem kako bi se ono odčepilo, trebam li neke antibiotske kapi? Već kapam operil, inhaliram se 3 puta dnevno, pročišćavam sinuse s rogom. Hvala unaprijed, lijep pozdrav. 

Moguće je da se u vanjskom slušnom kanalu nakupilo cerumena („smole“, „voska“). Teško da se radi o upali, u tom bi slučaju vjerojatno boljelo. U ljekarni tražite kapi za rastapanje cerumena. Nikako bez pregleda ne tražite antibiotske kapi! Nakon nekoliko dana ukapavanja cerumen omekša i iscjedi se kroz vanjski slušni hodnik. Napominjem što vjerojatno znate: nikako ne čačkati i čistiti uho štapićima s vatom – tako možete samo „nagurati“ cerumen i oštetiti bubnjić.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
01.05.2020.
Otorinolaringologija

Poštovani, imam 62. godine i prije tri mjeseca počelo mi je šumiti u desnom uhu. Šum se pretvorio u konstantno visoki, piskutavi, cvrčeći jednoličan ton koji se pojačava dolaskom večeri i nakon buđenja. Tlak mi je 130/80 iako znam ponekad imati pritisak u nosu i tjemenu. Prijatelj ima tinitus već godinama i biti ću nesretna ako se utvrdi isto i kod mene. Kojim pretragama bi najbrže mogla biti postavljena dijagnoza? Hvala na odgovoru i s poštovanjem

Šum u uhu (tinitus) je česta pojava – procjena je da je ima 10% populacije ili više. To nije bolest, nego simptom, povezan s brojnim bolestima i stanjima. Najčešće je povezan s gubitkom sluha u starijoj dobi. Uglavnom nije jasno zašto nastane. Taj gubitak sluha počinje postupno i često ga osoba kojoj se to događa ne može ni primijetiti – primijeti samo šum. To jest neugodno, ali treba naglasiti: nije opasno i ima načina da se ublaži neugoda koju stvara. Ponekad je šum u ušima praćen omaglicama, smetnjama ravnoteže i mučninama: tada je povezano s neurološkim poremećajima. Šum može biti i simptom raznih poremećaja uha. Najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom koji će nakon svog pregleda i procjene vašeg općenitog zdravstvenog stanja (rekli smo, šum u uhu nije bolest sama po sebi: može biti povezan s raznolikim skupom stanja i bolesti) tražiti audimetriju (ispitivanje sluha) i konzultaciju otorinolaringologa – audiologa. Ako se primijeti išta sumnjivo za kakav proces u regiji uha, trebat će neka slikovna pretraga

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
01.05.2020.
Otorinolaringologija

Poštovani, javljam se zbog žarišnoga problema s lijevim uhom koji su kulminirali unazad dva tjedna. Manifestira se začepljenjem cerumenom, šumom i slabijim sluhom. Pokušala sam si pomoći šumećim peroksidnim kapima i ispiranjem, no bezuspješno. Možete li mi savjetovati što još mogu učiniti?

Cerumen je „smola“ ili „vosak“ u uhu: ako se zgusne zalijepi se uz stjenke vanjskog slušnog hodnika i bubnjić. Kapima ( i peroksidnim) se smekša da bi mogao isteći kroz vanjski hodnik koji onda treba isprati (kad završi ovo posebno stanje zbog epidemije sugeriram da se javite radi toga Vašem liječniku. Nije baš jasno kako ste to sami ispirali...) Ako nema bolova, vjerojatno nema upale. Bubnjić se nalazi između slušnog hodnika i srednjeg uha koje je spojeno kanalom (Eustahijeva tuba) s nosnim dijelom ždrijela. Važno je da je taj kanal prohodan, inače je sličan osjeća začepljeng uha. Kapima za nos osiguravate prohodnost (ne mora nos biti začepljen, a da je Eustahijeva tuba neprohodna zbog blagog bubrenja sluznice). Dakle, molite ljekarnika za neke druge kapi za uši, stavljajte ih još nekoliko dana i tražite neke kapi za nos (da bi Eustahijeva tuba bila prohodna).

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
01.05.2020.
Otorinolaringologija

Postovani, Imam vec vise godina problem sa gljivicama u slusnom kanalu zbog cega imam stalni svrbez uha i osjecaj zacepljenosti nakon cega slijedi upala.Th.antibiotikom pogorsava simptome, kortikosteroidnim kapima donosi kratkotrajno olaksanje. Unaprijed zahvaljujem na vasem misljenju sto dalje poduzeti.

Ako je zaista gljivična infekcija kanala (kako znate da je baš gljivična?) nije čudo da ne pomažu antibiotici – protiv gljivične infekcije se rabe lokani preparati lijeka protiv gljiva (fungicidi). Kortikosteroidne kapi ublažavaju simptome upale, ali i slabe prirodnu obranu od infekcije pa se uzročnici mogu još jače razvijati.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Otorinolaringologija

Poštovani, U zadnje vrijeme (mjesec, dva) mi se desava, oko jednom do dva puta tjedno da mi lijevo uho postane jako osjetljivo ma zvuk. Kao da je promjena tlaka ali to traje skoro cijeli dan. Pokušaji izjednačavanja tlaka ne pomažu. Istovremeno imam osjecaj kao da imam problema sa ravnotežom. I vec neko vrijeme kao da sam promukao lagano. Nikakve druge simptome nisam primijetio.

Zbog Vaših smetnji vjerojatno trebate pregled otorinolaringologa, no teško je to savjetovati bez poznavanja Vašeg općeg zdravstvenog stanja, dobi itd. Stoga se javite obiteljskom liječniku i postupite po njegovim preporukama.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Otorinolaringologija

Poštovani, Zanima me da li ova moja postavljena dijagnoza može izazivati temperaturu do 37.4. St. febrilis, Rhinosinusitis i.o., Otitis externa I. sin. Temperaturu imam već 3 mjeseca. Hvala unaprijed

Vaše dijagnoze su: febrilno stanje (povišena tjelesna temperatura), vjerojatna upala nosa i sinusa, upala vanjskog zvukovoda desno. Svaka upalna bolest može uzrokovati temperaturu, ali ovakve upale uglavnom ne traju kontinuirano tri mjeseca. Kažete do 37,4. Teško je zaključiti bez uvida u Vaše cijelo stanje, ali imajte na umu da je raspon „normalne“ temperature relativno širok: nekim ljudima je to i ispod 36, nekima do 37 i nešto malo više. Ako se loše osjećate i imate još kakve simptome obratite se Vašem obiteljskom liječniku.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.

Kategorije