Postavi pitanje

Pitanja i odgovori

Ukoliko odgovor na Vaša pitanja niste dobili u sklopu predavanja ovdje možete pronaći arhivu pitanja i odgovora.

Zadnja pitanja

Nuklearna medicina

Poštovanje, Imam pitanje, inace sam dijabeticar tip 1, imam 37 godina, ultrazvukom stitnjace mi je otkrivena tvorba na lijevom režnju stitnjace koja je vaskularizirana, doktorica je preporucila citologiju. Zanima me što očekivati ako je tvorbina zloćudna?

Kako ste vjerojatno čuli iz medija, u tijeku je ublažavanje mjera za sprečavanje širenja covid 19, pa će se uskoro raditi dijagnostika u zdravstvenim ustanovama, tako i Vama predviđena citološka punkcija štitnjače uz kontrolu ultrazvuka. To je pretraga koja se radi kada je sumnjiva ultrazvučna slika čvora u štitnjači. Maligne promjene se nađu u 3-5% čvorova. Treba napomenuti da je većina tih maligliteta relativno blago – uspješno se liječe operacijom i ne utječu na duljinu ni kvalitetu života. Tek mali postotak njih (6-7% od svih) su karcinomi loše prognoze. Dakle, budite strpljivi, pričekajte punkciju. Zbog epidemije u kojoj smo se sve zaduljilo, ali vas to čekanje ne ugrožava. Vrlo vjerojatno će se citološki pokazati da se ne radi o malignoj promjeni. Ako i da, to će se riješiti operacijom dijela ili cijele štitnjače – u potonjem slučaju trebat će nadomjesno liječenje hormonom štitnjače (tableta dnevno).

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
01.05.2020.
Nuklearna medicina

Postovani. Prije 3 mjeseca sam u potpunosti izvadila štitnjaču. Sada pijem eu****x 125 mg. Bila sam na jodiranju. Pijemo roc****l 0.5 2x dnevno i isto tako kalcij karbonat 2x dnevno. Moj problem je užasan svrab po cijelom tijelu nekad s osipom, a nekad bez. Šta vi mislite šta bi moglo biti razlog?

Vama su očito tijekom operacije ozlijeđene i doštitne (paratireoidne) žlijezde: to su 4 male žlijezde uz štitnjaču. One često stradaju tijekom operacije štitnjače, nekad tek prolazno, nekada trajno. Njihov hormon (PTH= paratireoidni hormon) s vitaminom D regulira količinu kalcija u krvi. Kako je u Vas lučenje PTH poslije operacije postalo nedostatno (što se vidi po niskoj razini kalcija u krvi), propisan vam je aktivni oblik D vitamina i kalcij. Kao nuspojava (rijetka) aktivnog D vitamina se navodi svrbež kože, moguć je i osip. To se čini jedinom mogućom poveznicom svraba s provedenim liječenjem štitnjače. No mogući su brojni drugi uzroci, pa je potrebno više detalja o Vašem zdravstvenom stanju i pregled, zbog čega morate kontaktirati svog obiteljskog liječnika.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.

Kategorije