Postavi pitanje

Pitanja i odgovori

Ukoliko odgovor na Vaša pitanja niste dobili u sklopu predavanja ovdje možete pronaći arhivu pitanja i odgovora.

Zadnja pitanja

Kardiologija

Tlak uspijevam kontrolirati tek trostrukom kombinacijom lijekova (Exforge, Diuver, Moxaviv). Nakon informacije o povećanju rizičnosti u korona krizi za lijekove sa ACE inhibitorom (a to je sastojak valsaran u Exfor***), biste li mi savjetovali zamjenu Exfor*** drugim lijekom? Hvala na odgovoru.

Jedan enzim (ACE2), povišen pri upotrebi inhibitora angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE) je mjesto vezanja jednog virusnog proteina COVIDa19, pa se posebno ispitivalo veza ACE inhibitora i COVID19 infekcije. Nedvojbeno se utvrdilo da ACE inhibitori nemaju nikakav učinak u vezi COVID19 infekcije. Temeljem tih ispitivanja je preporuka Hrvatskog društva za hipertenziju i radne skupine Hrvatskog kardiološkog društva u skladu s međunarodnim preporukama da se liječenje ovim lijekovima nastavi bez obzira na COVD19 infekciju. Nadalje, bolesnike s COVID19 infekcijom ne treba liječiti drugačije nego druge kojima trebaju ovi lijekovi. Inače, valsartan nije ACE inhibitor nego blokator angiotenzinskih receptora. Učinak ove grupe lijekova je sličan onom ACE inhibitora, samo postignut drugim mehanizmom. Što se sigurnosti obzirom na COVID19 tiče, ista je kao i sigurnost ACE inhibitora. Dakle, nema razloga mijenjati Vaš lijek zbog pandemije.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
21.08.2020.
Kardiologija

Pozdrav! Od početka 3 mjeseca imam problema sa preskakanjem srca, i to u vecini slucajeva u mirovanju. Nakon neke aktivnosti kad se smirim počinje preskakati, u tim trenucima kašljem, dobijem osjecaj gušenja i tada automatski zakašljem, nekada bude to jako intenzivno po desetak puta za redom. Primjetila sam da ujutro kad se probudim toga nema, imam samo osjecaj lepršavosti u prsištu, imam osjecaj kao da mi srce treperi. Inace sam dm tip 1, dobila sam uputnicu za holter 48 h, no sad ga je nemoguće napraviti. Imam 37 god., prosle godine je raden test pod opterecenjem i nalaz je uredan. Što raditi u ovoj situaciji?

Nije mi jasno jesu li smetnje tek od trećeg mjeseca ili ste ih imali i prije godinu dana (kada ste radili test opterećenja – vjerojatno mislite na EKG pod opterećenjem – ergometriju). Kontinuirani EKG (holter) jest potreban, možete biti sigurni da će se uskoro (upravo je u tijeku ublažavanje mjera) i učiniti. Nije hitno, ne brinite. U međuvremenu kontaktirajte svog liječnika obiteljske medicine telefonom pa ga pitajte kako učiniti laboratorijsku pretragu TSH. To je tireotropni hormon, on regulira lučenje hormona štitnjače i ako štitnjača radi previše (što bi mogao biti uzrok Vaših tegoba) on je jako nizak ili nemjerljiv. Ovo će se sigurno tražiti u obradi, pa da imate taj nalaz. Ako se to pokaže, Vaš obiteljski liječnik može započeti liječenje i uputiti Vas endokrinologu Nije potrebno raditi „prečice“, strpite se i sigurno će se u sustavu obrada dovršiti. Dobro je da su Vam ergometrija i EKG u mirovanju (niste ovo drugo napisali, ali pretpostavljam) uredni. Ovo vrijeme uzokuje svima nama tjeskobu koja može imati simptome baš kako opisujete, ili pogoršati nepravilni rad srca iz drugog razloga. Pokušajte se opustiti kada se to dogodi, koncentrirati se na neku mirnu aktivnost koja vas opušta, uzeti malo vode ili kakvog toplog voćnog čaja koji volite, dolazi u obzir i koje blago sredstvo za smirenje. I ne bojte se, nije opasno pričekati predviđeni holter.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
01.05.2020.
Kardiologija

Dali pripravak heart tonus ima učinak kaka navode u reklami (cisti krvotok) ima li smisla to probati?

Svi takvi pripravci imaju upitnu učinkovitost jer se sustavna ispitivanja uopće ne rade. Za svoje zdravlje ćete učiniti puno više zdravom prehranom, tjelovježbom i izbjegavanjem nezdravih navika. Ovakve preparate nema smisla uzimati.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Kardiologija

Unazad 2 god. koristila sam di***n, a prije 15 dana sam s 80mg/dan toga presla na la***il 6mg/dan (kalcijevi blokatori). Od tih tableta imam nuspojave, crvenilo lica, vrucina, omaglica, tlak je izmedju 120 i 155. Di***n mi je odgovarao ali sam se uplasila zbog koronavirusa zbog opasnosti za starije sa hipertenzijom i afiniteta prema ace2 receptorima, imam 61 godinu. Molim vase misljenje dali da se vratim na di***n i na koji nacin?

Već smo u jednom odgovoru rekli da nema nikakvih dokaza da bi lijekovi iz grupe inhibitora angiotenzin konvertaze ili blokatora angiotenzinskih receptora (u koju skupinu spada valsartan – Di***n kojeg ste uzimali) imali bilo kakvu povezanost s osjetljivošću na korona viruse. Preporuka je naših i međunarodnih stručnih društava da se nikako ne mijenja terapija i da se bolesnicima koji imaju infekciju korona virusom ne uskraćuju ovi lijekovi ako su potrebni. Stoga je pametno vratiti raniju terapiju koju ste dobro podnašali (i tlak je bio dobro reguliran? - niste napisali, ali za pretpostaviti je da jest) u istoj dozi kao ranije, a lacidipin (La***il) izostavite.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Kardiologija

Uzimam tablete za visoki tlak. T*******F I IR***D. Pročita sam da korona virus se veže na neke supstance određenih lijekova za visoki tlak i zato spadam u rizičnu skupinu. Da li su to ovi lijekovi. Ako jesu koja je Vaša preporuka da ih promijenim. Inače supruga radi u trgovini pa sam izložen svakodnevnoj opasnosti. Unaprijed zahvalan. Lp

Liz inopril (Ir***d) spada u skupinu inhibitora angiotenzinkonvertaze. Kako je u jednom ranijem odgovoru već rečeno, zbog nekih eksperimentalnih podataka bila se pojavila bojazan da bi ljude koje te lijekove uzimaju oni činili osjetljivijima na infekciju korona virusom. Istovremeno, temeljem drugih eksperimanata se pojavila nada da bi ti lijekovi mogli pomoći u liječenju infekcije korona virusom. Ni jedno se nije pokazalo točnim. Stoga je preporuka ne mijenjati terapiju, a ako netko ima korona infekciju to nije razlog da se ti lijekovi ne bi dali ako za to ima potrebe. Dakle, bez straha uzimajte dalje svoje lijekove i ostanite zdravi!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Kardiologija

Imam 43 god. i hipertenziju koju uspjesno reguliram tripli*** tabletama zadnjih 3 god. Isto tako imam povisen kolesterol te pijem tablete ato*** 20mg i vrijednosti su u granici normale. Moje pitanje je da zadnjih sedam dana osjetim povremeno "preskakanje" srca sto mi ne uzrokuje smetnje u kretanju niti fizickim naporima ali kako vec traje malo duze pocelo me smetati. Inace prije tri tjedna radio ekg kao redovnu kontrolu i sve je bilo ok. Hvala i lp

Povremeni nepravilni rad srca može biti odraz neke srčane bolesti, ali i bezazleni znak nervoze. Dobro je da je elektrokardiogram dobar, ali to ne isključuje sve mogućnosti srčanih poremećaja. Vi ste još mladi, a liječite hipertenziju i dislipoproteinemiju (visoki tlak, poremećene masnoće u krvi) što su su rizici srčanih bolesti. Stoga se svakako javite svom obiteljskom liječniku koji će sigurno tražiti TSH (hormon koji stimulira štitnjaču - preveliko lučenje hormona štitnjače je mogući uzrok nepravilnog rada srca, a pretraga se radi u primarnim labolatorijima) i obzirom na Vaše ukupno zdravstveno stanje procijeniti treba li Vas uputiti kardiologu radi daljnjeg ispitivanja.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
21.08.2020.

Kategorije