Postavi pitanje

Pitanja i odgovori

Ukoliko odgovor na Vaša pitanja niste dobili u sklopu predavanja ovdje možete pronaći arhivu pitanja i odgovora.

Zadnja pitanja

Ginekologija i opstetricija

Imam 33 godine, 3 spontana pobacaja u prvom tromjesecju, menstruacije neredovite ali ovulacije dokazane s lh trakicama, nalazi hormona FSH 4,2, LH 4,02, AMH 44,6 inzulin 140, glukoza 5,2, TSH 0.96, ESTRADIOL 164...., laparoskopski i histeroskopski nalaz sve ok, dali bi trebala ici na IVF ili sto mi je ciniti? Hvala

Vama je očiti problem u održanju trudnoće, a ne zaćeću a tu ne pomaže vantjelesna oplodnja (ivf). Po nalazima izgleda da je razvijena otpornost na inzulin što je rizik za šećernu bolest u trudnoći. Zbog svega je preporučljivo savjetovanje s ginekologom/porodničarom radi eventualnih postupaka i prije trudnoće, a svakako intenzivni nadzor buduće trudoće od početka. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Ginekologija i opstetricija

Poštovani, Imam 43 godine i do sada sam uvijek imala redovan menstrualni ciklus. Zadnju mjesečnicu sam dobila prije skoro 3 mjeseca. Dakle kasni mi 2 mjeseca. Što bi sad trebala raditi? Srdačan pozdrav

Prvo „zdravorazumsko“ pitanje jest: jeste li trudni? Drugi česti uzrok izostanka mjesečnice (amenoreje) su ciklusi bez ovulacije (anovulatorni). Normalno, jajna stanica sazri sredinom ciklusa (to zovemo ovulacija). Od mjehurića u kome se razvijala se stvara žuto tijelo u jajniku, ono luči progesteron, hormon što potiče sluznicu maternice da zri. Ne dođe li do oplodnje oko 2 tjedna poslije ovulacije žuto tijelo propada, razina hormona naglo padnje i sluznice maternice se odljušti – to je mjesečnica. Ako nema ovulacije, pod utjecajem estrogena - hormona koji dominira u prvoj polovini ciklusa - sluznica maternice buja i kada postane prevelika nepravilno se ljušti (to su krvarenja nalik mjesečnici koja se javljaju u nepravilnim razmacima). U takvim se slučajevima daju preparati progesteronskog djelovanja koji uzrokuju zrenje sluznice i posljedično krvarenja. Izostanak ovulacije i mjesečnice je čest u uvjetima stresa, pa je i nelagoda koju je uzrokovala pandemija mogla biti uzrok vašoj amenoreji. U svakom slučaju, predbilježite se za ginekološki pregled.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Ginekologija i opstetricija

Pozdrav! Nemam policistične jajnike i menstruacija mi izostaje po 6 mjeseci. Pila sam kontracepciju i odlucila prestati. Mozete li mi reci koje preglede bi trebala napraviti da otkrijem uzrok kontinuiranog izostanka/kasnjenja menstruacije? Svi nalazi su uredni.

Premalo podataka ste dali da bi se moglo reći što poduzeti. Treba znati da je izostanka menstruacije od nekoliko mjeseci česta pojava u žena plodne dobi. Razlozi su vrlo različiti. Najčešće se radi o poremećenom ritmu lučenja hormona koji se normalno luče ciklički. Većinu tih hormona postoje u formi lijekova i može ih se koristiti za različite intervencije. Kakva će intervencija biti ovisi o čemu se radi i koji su cijevi pacijentice u tom razdoblju (trudnoća, kontracepcija ili jednostavno što uredniji ciklusi). Trebate svakako ginekološki pregled i razgovor da biste dobili pravi savjet.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Ginekologija i opstetricija

Dobar dan, menstruacija mi kasni vec 4 dana, radila sam test koji je bio negativan, ima li koja mogucnost da sam trudna? Posto sam prosli mjesec imala menstruaciju i nikad mi ne kasni.

Testovi na trudnoću temelje se na određivnju beta HCG – hormona koji se luči u trudnoći. Iako je on prisutan od prvog dana zaćeća, prvih dana količina može biti jako mala pa se ne registrira i test je lažno negativan. Stoga postoji mogućnost da ste trudni: učinite test još jednom. Testovi u laboratorijima su pouzdaniji od kućnih: ako radite kućni najpouzdanije je s prvom jutarnom mokraćom.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.

Kategorije