Postavi pitanje

Pitanja i odgovori

Ukoliko odgovor na Vaša pitanja niste dobili u sklopu predavanja ovdje možete pronaći arhivu pitanja i odgovora.

Zadnja pitanja

Nema specijalizacije

Postovani, lijepo Vas molim za pomoć i Vaše  mišljenje. Naime, s obzirom na situaciju s korona virusom, izbjegavam posjetiti doktora, a prije tri tjedna sam počela osjecati površinsko peckanje i zatezanje te bol na površinskom dijelu kože duž lijevog bočnog dijela od ispod pazuha do struka. Nakon par dana pocela mi je trnuti cijela lijeva noga na nacin da mogu na njoj hodati ali je drvena na dodir i toplinu/hladnoću. Zadnjih nekoliko dana počela je znatna bol ispod  donjeg dijela lijevih rebara. U svibnju cu navrsiti 51 godinu. Prosle godine u svibnju imala sam upalu ovojnice lijevog koljena. Nakon punkcije, mirovanja i fizikalne terapije stanje se stabiliziralo. Nije se radilo o reumatoidnom artritisu. No, kako mi je željezo bilo jako nisko, hematolog me je poslao na razne pretrage (gastroskopija, kolonoskopija, markeri, ultrazvuk abdomena), no sve je bilo u redu. Prošle jeseni otkriven mi je polip na maternici. Dobila sam hormonsku terapiju . U veljači ove gidine na ultrazvuku mi je ginekologica rekla da polipa više nema i odredila mi je nastavak hormonske terapije ali s drugim lijekom - Duphaston. Tegobe s pocetka ove poruke pocele su nakon 7dnevnog konzumiranja Duphastona. Odmah sam se javila ginekoligici, a ona je bila mišljenja da se ne radi o nuspojavama na taj lijek. Ipak mi je propisala da terapiju nastavim s prvim lijekom. Ne znam radi li se o koincidenciji ili o nuspojavama na Duphaston. U uputama o tom lijeku navode se razne nuspojave kao oticanje nogu, ugrušci, mozdani udar, infarkt i dr. pa sam to mozda sasvim neopravdano povezala. Kako god, bol ispod lijevih rebara je znacajna, lijeva noga je jos uvijek utrnuta ali sada malo manje nego li na pocetku, a površina koze bočno ispod lijevog pazuha do struka bilno je samo na dodir. Inače nikada ranije nisam imala nikakvih zdravstvenih problema niti pijem bilo kakve druge lijekove. Nisam sklona panici, ali trajanje boli me sad već ozbiljno brine. Stoga Vas molim za Vase stručni mišljenje. Lijepi pozdrav 

Navodite puno tegoba, a kažete da niste imali ozbiljnih zdravstvenih problema prije ove pandemije. Ova pandemija nas je uvela u nekakvo izvanredno stanje, nije nenormalno da svi reagiramo povećanom tjeskobom ili potišćenošću, nekada svoju nelagodu nesvjesno prenosimo na tjelesne simptome pa imamo stvarne tegobe i bez organske bolesti. Ne želim reći da nema neke organske bolesti u Vas, ali moguće je da reagirate na stres tjelesnim simptomima. Opustite se, bavite se nečim što Vas veseli. Dobro je da pogledate sve nuzpojave lijekova koje uzimate, ali imajte povjerenja u liječnika koji je to prepisao (konkretno Vaša ginekologica) da je dobro odvagnuo da je korist od lijeka puno veća od rizika mogućih (u pravilu rijetkih) nuzpojava. Vaši bolovi po trupu donekle sliče na infekciju herpes zoster virusom (ali nedostaju promjene po koži, a i raspored je ne-tipičan). No ni tu nema specifičnog liječenja, pa se ne gubi ništa ako se nije otkrilo - bolest prođe „sama od sebe“ i ne ostavlja posljedice. Ako sam dobro shvatila, Vaše smetnje idu na bolje, iako još postoje. Zato Vam savjetujem – opustite se, javite se Vašem obiteljskom doktoru samo ako simptomi postaju gori. I – ostanite zdravi. Korona ili ne – jači ste od toga. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Ginekologija i opstetricija

Imam 33 godine, 3 spontana pobacaja u prvom tromjesecju, menstruacije neredovite ali ovulacije dokazane s lh trakicama, nalazi hormona FSH 4,2, LH 4,02, AMH 44,6 inzulin 140, glukoza 5,2, TSH 0.96, ESTRADIOL 164...., laparoskopski i histeroskopski nalaz sve ok, dali bi trebala ici na IVF ili sto mi je ciniti? Hvala

Vama je očiti problem u održanju trudnoće, a ne zaćeću a tu ne pomaže vantjelesna oplodnja (ivf). Po nalazima izgleda da je razvijena otpornost na inzulin što je rizik za šećernu bolest u trudnoći. Zbog svega je preporučljivo savjetovanje s ginekologom/porodničarom radi eventualnih postupaka i prije trudnoće, a svakako intenzivni nadzor buduće trudoće od početka. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Kardiologija

Tlak uspijevam kontrolirati tek trostrukom kombinacijom lijekova (Exforge, Diuver, Moxaviv). Nakon informacije o povećanju rizičnosti u korona krizi za lijekove sa ACE inhibitorom (a to je sastojak valsaran u Exfor***), biste li mi savjetovali zamjenu Exfor*** drugim lijekom? Hvala na odgovoru.

Jedan enzim (ACE2), povišen pri upotrebi inhibitora angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE) je mjesto vezanja jednog virusnog proteina COVIDa19, pa se posebno ispitivalo veza ACE inhibitora i COVID19 infekcije. Nedvojbeno se utvrdilo da ACE inhibitori nemaju nikakav učinak u vezi COVID19 infekcije. Temeljem tih ispitivanja je preporuka Hrvatskog društva za hipertenziju i radne skupine Hrvatskog kardiološkog društva u skladu s međunarodnim preporukama da se liječenje ovim lijekovima nastavi bez obzira na COVD19 infekciju. Nadalje, bolesnike s COVID19 infekcijom ne treba liječiti drugačije nego druge kojima trebaju ovi lijekovi. Inače, valsartan nije ACE inhibitor nego blokator angiotenzinskih receptora. Učinak ove grupe lijekova je sličan onom ACE inhibitora, samo postignut drugim mehanizmom. Što se sigurnosti obzirom na COVID19 tiče, ista je kao i sigurnost ACE inhibitora. Dakle, nema razloga mijenjati Vaš lijek zbog pandemije.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
21.08.2020.

Kategorije