Postavi pitanje
Gastroenterologija

Poštovani, Da li je negdje u Zagrebu moguće obaviti gastroenterološki pregled s obzirom za korona situaciju? Radi se o prvom pregledu kod gastroenterologa. Puno Vam hvala na odgovoru, Lijep pozdrav

11.08.2020.

Ostala pitanja iz kategorije "Gastroenterologija":

Gastroenterologija

Poštovani, Imam bakteriju helicobacter pylori popila sam antibiotik Makc** - 500 mg te amoksicilin 1000 mg i ujutro Contro***, međutim nakon te ture antibiotika i dalje imam bolove u trbuhu. Izgubila sam 6 kg i kile i dalje padaju, inače sam mršava. Što da radim? Jer očito je da nisam riješila bakteriju, da li da onda nove antibiotoke tražim ili? Jer ne želim u vrijeme corone postat sa bakterijom anoreksična, jer sad već spadam u skupinu pothranjenosti. Promjenila sam prehranu skroz izbacila prženo, pečeno, kiselo, gazirano. Što da radim?

Helicobacter pylori obično reagira na dvojnu antibiotsku terapiju kakvu ste uzimali, pa bez dokaza da je on još nazočan u želucu ne treba uzimati antibiotike ponovo. Contro*** treba i dalje ako se radi o peptičnoj bolesti. Možda pretjerujete s dijetom – istina, treba izbjegavati jako začinjenu, prženu i tešku hranu, gazirana pića, ali treba uzimati dovoljno zdrave hrane. Važno je orjentirati i po iskustvu – osjetit ćete što Vam čini neugodu, pa to nemojte jesti.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
21.08.2020.
Gastroenterologija

Poštovani, Nalaz od 17.01.2020. god; endoskopski UZV, vrlo je detaljan, ja se referiram na jednu stvar usko vezanu za stanje u želucu. Trudim se skladati tekst na način razumljiv vama. Izdvajam sljedeće EUS linearna sonda; indikacija:…………………… Sonda se plasira u želudac odakle se prikaže lijevi režanj jetre ehogeniji, nešto grublje ehostrukture , bez žarišne lezije ……………………….. U korpusu želuca prema maloj krivini , ehosbografski u IV sloju hipoehogena , homogena, oštro ograničena tvorba vel. 15x9 mm, elastografski u miješanom spektru , dobro prokrvljena. Endoskopski u jednjaku nekoliko erozija , u atrumu također. Diagnoza X Kolecistolitijaza X Steatoza jetre a) Subepitelna tvorba i želucu vrs GIST ili leomion b) GERD La ili A c) Erozija u želucu Th. Artes 20mg. ujutro Povijesno kretanje (ne znam je li Vam može ukazati na nešto,činjenica je 17 godina imam CA-19,9 iznad normale a sada april mjesec naglo raste,problem probavnog trakta postoji ali nikakve povratne info. od liječnika nisam dobivao, možda sam u ranoj fazi mogao obustaviti širenje?) rezultata K.S.za biljege: PSA : 2003.god - 0,57; 2007.god- 0,56 ;2008 god.- 0,57; jan2013god. – 0,62 ;sept 2013god. – 0,735 2015.god- 0,714 ; 2016.god- 0,602; 2018.god- 0,861, 2019.god-0,681, 2020.god – 0,596 CA-19,9 : 2003.god - 57,6; 2004.god.- 44,7 2006.god.- 44,6; 2007.god. – 62,7; 2015.god. – 59,1 mar.2020.god -50,3, april 2020 god. -74, CEA : 2003.god -1,59; 2004.god.- 0,93; 2015.god.- 2,20; 2020.god.- 1,7 Specijalist gastrolog mi reče, da je „tvorbu slučajno otkrio“! Pitanje: na koji se način mogu suprotstaviti širenju te oštro ograničena tvorba vel. 15x9 mm koji utjecaj još uvijek nije alarmantan ali je prisutna. Osjećam nelagodu u želucu ili prisustvo nečega što skreće pažnju (nikakvu bol nemam ili mučnine izazvane boli) nemam povraćanja, ni gubitka apetita i težine. Je li mijenjati način ishrane, sa točno određenim namirnicama ili alternativne medikamente iz prirode ili farmaceutski preparati bivaju neizbježni??? Je li ovu bolest mogu svrstati u psihosomatske bolesti i započeti liječenje u tom smislu, pored ovoga gore spomenutog? HVALA NA ODGOVORU!

Ako sam dobro razumjela Vi ste upućeni na endoskopijski ultrazvuk (EUS) zbog nejasnih tegoba probavnog trakta. Nađene se erozije (ranice) sluznice jednjaka i želuca. Zbog toga je preporučen lijek protiv pretjeranog lučenja kiseline u želucu što stvara te erozije (pretpostavljam: napisali ste Artes, Ares je trgovačko ime lijeka rebaprazola). U tijelu želuca je uočena ispod sluznice tvorba velika 15x9 mm, vjerojatno tumor, moguće zločudni ali bez znakova širenja (oštro je ograničena). Može se reći da je to slučajni nalaz jer ne objašnjava tegobe zbog kojim je ta pretraga rađena. Dobro da se našlo, jer to treba pratiti i ako se pokaže ne-dobročudno odstraniti. Stoga Vam je sigurno preporučena kontrola za neko vrijeme da se vidi raste li ta tvorba, je li i dalje oštro ograničena. Temeljem kontrole će se zaključiti što treba dalje. Nikakva alternativna terapija Vam ne može ništa učiniti, nemojte se time zamarati. Zdrava lagana prehrana (ne neke posebne namirnice) doprinijet će urednoj funkciji želuca, lijek koji Vam je propisan će spriječiti pretjerano stvaranje kiseline. Preveliko lučenje kiseline u želucu nekada jest psihosomatsko, ali ne i pojava opisane tvorbe. Ne izgleda da treba neko dodatno liječenje zbog psihosomatike. Nemojte se opterećivati nalazima tumorskih biljega (markera): oni su premalo osjetljivi i specifični da bi ih se koristilo za probir (skrining) malignih bolesti, a u dijagnostici su korisni uz druge postupke. Koriste se za praćenje liječenja onih malignih bolesti koje ih imaju. Nemojte „zaboraviti“ kontrolu gastroenterologa da bi se pratilo opisnu tvorbu i na vrijeme interveniralo ako treba. Nadam se da ovo objašnjenju doprinosi Vašem razumijevanju problema koje imate. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.

Kategorije