Postavi pitanje
Dermatologija i venerologija

Pozdrav, ne znam je li povezano ali u 12 mj sam isla na nokte i tjedan poslije sam primjetila na dlanu mali madez, prvo sam pomislila da je trn, jer je na oko nepravilan, ne znam da li bih se trebala zabrinuti zbog toga pogotovo sto je na dlanu?

Nije zabrinjavajuće to što je na dlanu., ne znam zašto Vas to brine više nego da je negdje drugdje. Ako se stvarno radi o madežu brine ako je nepravilan, ako raste, ako je nejedolike boje, nepravilnih granica. Da biste riješili bojazan pokažite to svom obiteljskom liječniku pa će Vam on reći treba li ići dermatologu.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.

Ostala pitanja iz kategorije "Dermatologija i venerologija":

Dermatologija i venerologija

Poštovani, na tjemenu oduvijek imam izraslinu za koju ne znam što je, madež ili nešto drugu. Prošli tjedan sam ju zakacila noktom i otrgnula, krvarilo je dosta. Ne znam koliko je to ozbiljno? Što da radim po tom pitanju?

Ako je kako kažete „oduvijek“ tu, ako je pravilno i ne mijenja se vjerojatno nije opasan madež. Nekad se vjerovalo se ozljeda madeža može uzrokovati tumor, no ispitivanjima to nije dokazano i ozljede se ne dovode u vezu s nastankom tumora. Stoga se ne bojte. A možda i nije madež - na tjemenu baš ne možete dobro vidjeti. Pokažite to svom obiteljskom liječniku da se uvjerite treba li što dalje. Nije hitno.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Dermatologija i venerologija

Na nozi imam jedu crvenu flekicu koja nekada peče . Nekad se vidi, a nekada uopce ne. Doktor opće prakse je kratko pogledao i rekao da su to gljivice. I na pitanje s čime da to rijesimo, kaze ničim. Molim vase misljenje. 

Ako se stvarno radi o gljivičnoj infekciji primjenjuju se različiti fungicidi (preprati protiv gljiva) u obliki krema, masti ili otopina. Ukoliko se i dalje to javlja, pogotovo ako je veće ponovo to pokažite svom liječniku i pitajte za liječenje.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.

Kategorije