Postavi pitanje
Onkologija i radioterapija

Poštovani! Ja sam 1971. godište. Operiran sam 2018. godine s dijagnozom Adenokarcinom sigmoidnog kolona pT3 pN1. Nakon toga provedena je terapija kapecitabinom. Svi su nalzi uredni. Posljednji pregled kod onkologa bio je u 10. mjesecu (rađeni su tumorski markeri i UZV abdomena. Onkolog me naručuje na kontrolu za 6. mjeseci. Moja obiteljska liječnica smatra da je to predugo razdoblje pa u međuvremenu još dva puta kontroliram tumorske markere i radim UZV abdomena (u prosincu i sad početkom ožujka). Svi su nalazi uredni, uključujući nalaze krvne slike. Krajem ožujka bio sam naručen za kontrolu onkologa, ali mi je liječnica savjetovala da otkažem pregled. Ne znam kad ću se opet uspjeti odlučiti. Pitanje: po Vašoj preporuci, postoji li neka pretraga koju bi trebalo što prije učiniti ili je dovoljno kontrolirati markere i ultrazvuk. Napominjem da sam obavio CT u lipnju 2019. i kolonoskopiju u rujnu 2019. Nalazi su bili uredni. Zahvaljujem na odgovoru!

Kako vidite, pandemija jenjava i zdravstvena se služba normalizira. Posebno za onkološke bolesnike, i do sada se moglo nastaviti liječenje. Uz poštovanje svih mjera opreza predbilježite se za kontrolu onkologu da bi se praćenje nastavilo po protokolu. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
08.05.2020.

Ostala pitanja iz kategorije "Onkologija i radioterapija":

Onkologija i radioterapija

Pozdrav! Star sam 70 g. Prije 2 mjeseca dijagnosticiran mi je adenokarcinom prostate 2. stupanj. Vraćen sam iz operacionog programa 13.03. iz KB Dubrava. Imam 3 pitanja : 1. Kolika je vjerojatnost da bi mi mogla pomoći radioterapija? 2. Kakvi su izgledi da bolest metastazira dok čekam zbog COVID 19. 3. Ima li mogućnosti da dobijem termin za operaciju u drugoj bolnici i da me prati moj liječnik iz Kb Dubrave ?

1. Iz ovako malo podataka ne može se to reći: za karcinom prostate se kombinira operacijska, hormonalna i terapija zračenjem ovisno o tipu bolesti, stanju bolesnika itd. 2. Nema detalja o Vašoj bolesti, ali moglo bi se reći mali ili nikakvi. Naime, po različitim se kriterijima određuju stupnjevi karcinoma, uglavnom što je brojka stupnja niža, to je prognoza bolja (manja mogućnost napredovanja raka) . 3. Morate se direktno obratiti KB Dubrava – neke klinike imaju suradnju s drugim ustanovama na način da liječnici iz Dubrave operiraju drugdje. Budite strpljivi, čuvajte se doma da bez COVID19 dočekate termin i nemojte se bojati, to što će on biti kasnije nego je bilo predviđeno ne mijenja prognozu. Sretno

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
01.05.2020.

Kategorije