Postavi pitanje
Endokrinologija i dijabetologija

Bolujem od dijabetesa tip 1 i imam 63 godine. Uskoro stičem pravo na 3 - mjesečnu opskrbu granicama za mjerenje, pa me interesuje da li imam pravo na senzorski glukometar s obzirom na nedavnu odluku HZZO od 31.3.2020. Hvala na odgovoru!

Odlukom HZZOa na koju vjerojatno mislite (od 30.3.) je ukinuto dobno ograničenje za odobravanje senzora. Međutim, bez obzira na dob, treba voditi računa o indikacijama za to pomagalo. Stoga upitajte svog dijabetologa da li je Vama to potrebno, ako da on će Vas uputiti u proceduru.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
08.05.2020.

Ostala pitanja iz kategorije "Endokrinologija i dijabetologija":

Endokrinologija i dijabetologija

Već 3 dana se osjećam loše, u glavi mi tutnji nabija (uši začepljene), šećer je uglavnom povišen, na pen ga uspijem snizit al čim nešto konzumiram odmah je na 17. Preko noći bude još gore, odem sa 5 spavati, popijem 1dcl mlijeka, u noći osjetim da mi komplet tijelo žari i trne, a šećer bude do 18. Inače sam 20 godina dijabetičar na pumpi i sa enlite senzorom, 1990. godište sam. Molim savjet.

Očito ne poznajete dovoljno svoju pumpu i senzor, ne znate iskoristiti sve njihove mogućnosti i zato nemate koristi koliko biste mogli imati. Mijenjanjem brzine davanja inzulina i dodatnim bolusima se može kontrolirati šećer u krvi pumpom, bolje nego penom. Svakako se javite dijabetologu i medicinskoj sestri - edukatoru koji vam nadgledaju dijabetes i uz čiji nadzor ste počeli terapiju pumpom potpomognutom senzorom, iskreno recite što radite i što ne razumijete. Nemojte se ljutiti na usporedbi, ali ovo izgleda kao da imate super automobil, ali niste baš dobro savladali autoškolu. Neki problem s drugom bolešću ili komplikacijama Vašeg dugogodišnjeg dijabetesa možda doprinosi ovako nestabilnom šećeru – ne mogu znati jer ne dajete podatke o tome. U svakom slučaju to je razlog više da se što prije javite svom dijabetološkom timu: sada on-line ili telefonom, a kada prođe ova situacija s epidemijom covid-19 trebat će svakako dodatna edukacija.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
01.05.2020.
Endokrinologija i dijabetologija

U 8. tjednu trudnoće sam, prije tjedan dana tsh bio 5.33, tjedan dana kasnije 10.26 (bez terapije), sutra idem na pregled endokrinologa i krećem sa terapijom no zanima me koja je najrizičnija vrijednost tsh za plod, te dali ovaj tjedan dana visoke vrijednosti može naštetiti bebi?

Tireotropni hormon (TSH) je hormon hipofize koji potiče štitnu žlijezdu na rad. Ako hormona štitne žlijezde nema dovoljno, TSH raste. Hormon koji se luči u trudnoći (humani gonadotropin beta = beta HCG) je sličan TSH pa kada je visok dijelom i djeluje kao TSH koji se onda manje luči. Stoga je normalno da je TSH u početku trudnoće niži – ako je i malo povišen (kao u Vas) to može značiti nedovoljan rad štitnjače i potrebu da se uzima hormon štitnjače jer njegov nedostatak u trudnoći može loše utjecati na dijete. Nemojte se brinuti, u Vas je ovo rano uočeno i (vjerojatno već, dok dođe ovaj odgovor s razjašnjenjem do Vas) ste počeli uzimati neki preparat hormona štitnjače (uzima se u tabletama, natašte, bar pola sata prije jela, a doza određuje prema koncentraciji TSH). Nema „najrizičnije“ vrijednosti TSH: u principu, što je on veći to znači da hormona štitnjače ima manje (nije on sam po sebi štetan, štetan je nedostatak hormona štitnjače).

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Endokrinologija i dijabetologija

Postovani, radila sam ogtt test sa insilunemijama kao priprema za vto, pa bih Vas zamolila ako mozete da mi kazete na osnovu mojih rezultata da li je sve uredu. Ogtt 0      5,53 Ogtt 30     8,35 Ogtt 60     5,83 Ogtt 90      5,6 Ogtt 120   5,68 Insulin 0        7,4 Insulin 30     72,84 Insulin 60     64,98 Insulin 90     52,09 Insulin 120   65,42 Opterecena sa 75g glukoze

Sve je u redu. Sada, kada se spremate za trudnoću (kao i u trudnoći) je važno da budete doslijedni u zdravoj prehrani i redovnoj adekvatnoj tjelovježbi. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Endokrinologija i dijabetologija

Imam pcos, 3 spontana pobacaja u prvom tromjesecju, inzulin nataste 140, glukoza 5,2, 33 godine, visina 175 cm, tezina 65 kg, ginekolog savjetuje koristenje sio**r tableta, koje je vase misljenje? Dali vrjednosti inzulina i glukoze imaju veze sa spontanim pobacajima? Hvala

Sindrom policističnih ovarija (PCOS) je često udružen sa slabijom osjetljivošću (otpornošću, rezistencijom) na inzulin - glavni hormon za regulaciju šećera u krvi pa su potrebne visoke vrijednosti inzulina da bi se održavao normalni krvni šećer. Ovo je jedan od rizika za razvoj šećerne bolesti. Metformin (lijek koji dolazi pod trgovačkim imenima Aglurab, Belformin, Glucopage, Gluformin, Meglucon, Siofor) povećava osjetljivost na inzulin i preporučuje se u tim stanjima. Inzuliska rezistencija (a mjeri se odnosom koncentracija inzulina i glukoze u krvi) je rizik za razvoj šećerne bolesti u trudnoći, a ona je rizik spontanih pobačaja. Stoga pazite na zdravu prehranu (tjelesna težina Vam je dobra – održavajte je i pazite da ne raste) i tjelovježbu, a metformin će dodatno pomoći za prevenciju šećerne bolesti. Sretno!

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.
Endokrinologija i dijabetologija

Poštovani, u zadnja dva mjeseca imala sam problem s disanjem - dispneja, zbog čega sam bila hospitalizirana na odjelu pulmologije. Kako konkretan uzrok, a ni riješenje nisu pronađeni, samoincijativno sam napravila analizu seruma štitnjače. Nalaze štitnjače vam prenosim u cijelosti; Spol: Ž Dob: 48 UZV štitnjače(04-05-2019): Štitnjača je uredne veličine i ehogenosti parenhima, u DR u srednjoj trećini vidi se hipoehogeni nodus vel. 3 mm, u LR vidi se anehogeni nodus vel. 2 mm. Ne vidi se patomorfološki izmjenjenih limfnih čvorova. KLINIČKA BIOKEMIJA - Hormoni; povišen TSH 4,74 (gornja granica 4,2), T3 i T4 uredni. ANALIZA SERUMA; povišen TSH 6,262 (gornja granica 5,50), T4, fT4 i fT3 uredni. Ovim putem Vas molim za komentar obavljenih pretraga, kao i preporuku za daljne dijagnostičke postupke.

Tek neznatno povišen TSH uz uredne hormone štitnjače govore da štitnjača uredno radi. Mali čvorići uočeni ultrazvukom su čest i bezazlen nalaz. Drugi TSH je nešto veći, uz i dalje uredne hormone. Racionalno je ponoviti ga za koji mjesec uz određivanje antitijela (aTPO). Ona su znak autoimunosne bolesti štitnjače što je najčešći uzrok nedostatka hormona štitnjače, a prvi pokazatelj tog nedostatka je porast TSH. Ako su aTPO negativna ne treba ih ponavljati, a ako su pozitivna pratiti TSH i ako raste uključit će se nadoknada hormona štitnjače. U svakom slučaju, stanje Vaše štitnjače ne može se povezati s ranijom dispnejom.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
11.08.2020.

Kategorije