Postavi pitanje

Pitanja i odgovori

Ukoliko odgovor na Vaša pitanja niste dobili u sklopu predavanja ovdje možete pronaći arhivu pitanja i odgovora.

Zadnja pitanja

Otorinolaringologija

Poštovani, Nemam simptome nikakve prehlade, ne curi mi nos niti me boli grlo, medutim zadnjih dana kao da osjećam da mi je uho polu začepljeno. Inače imam problema sa sinusima (vječno začepljeni, devijacija septuma) tako da mi i najblaža iritacija može dovesti do začepljenja uha. Ne boli me uopće, ali me zanima što da poduzmem kako bi se ono odčepilo, trebam li neke antibiotske kapi? Već kapam operil, inhaliram se 3 puta dnevno, pročišćavam sinuse s rogom. Hvala unaprijed, lijep pozdrav. 

Moguće je da se u vanjskom slušnom kanalu nakupilo cerumena („smole“, „voska“). Teško da se radi o upali, u tom bi slučaju vjerojatno boljelo. U ljekarni tražite kapi za rastapanje cerumena. Nikako bez pregleda ne tražite antibiotske kapi! Nakon nekoliko dana ukapavanja cerumen omekša i iscjedi se kroz vanjski slušni hodnik. Napominjem što vjerojatno znate: nikako ne čačkati i čistiti uho štapićima s vatom – tako možete samo „nagurati“ cerumen i oštetiti bubnjić.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
01.05.2020.
Abdominalna kirurgija

Postovani, U poslijednjih tjedan dana osim nesanice muci me i neobicna pojava, koliko mogu detektirati: jace titranje u podrucuju abdomena i ubrzanije otkucaje aorte... Molim Vas za objasnjene da li se radi o opasnoj pojavi i sto je razlog. Za UZV abdomenalne aorte, na koju me uputio vaskularni kirurg, imam termin ali zbog novinastalih okolnosti mislim da ce biti odgodjen. Opci status: Imam 71 godinu, prolem prisirenih vena, glaukom, povisen kolesterol ukupni 8,2. LDL 5.70, povisen tlak, tintius. Molim savjet, umirovljenica iz Zagreba.

Kod vas je vjerojatno postavljena sumnja na aneurizmu trbušne (abdominalne) aorte. Aneurizme se proširenja dijela krvne žile koja je na tom mjestu slaba. Trbušna aorta je velika arterija koja vodi krv iz srca u donje dijelove tijela, a ide uz kralježnicu. Titranje koje opisujete može biti simptom aneurizme. Svakako treba učiniti planirani ultrazvučni pregled a dalje ovisno o nalazu: promatranje ili planiranje operacije. Predviđeni pregled će možda biti odgođen, ali ne za dugo, u tijeku je postupno olakšavanje redovnog dijagnostičkog rada zdravstvene službe. Nemojte se zbog toga uzrujavati. Jedino u slučaju nagle neprekidne neizdržljive boli u trbuhu uz opću slabost (što može značiti prsnuće aneurizme) treba hitna intervencija, ali nemojte se toga bojati, šanse su male. Kontrolirajte krvni tlak, važno je da je dobro kontroliran (lijekovima, pretpostavljam: niste naveli u pitanju), uzimajte sve redovne lijekove. Čuvajte se, budite doma dok ova epidemija ne jenja. Vaša nesanica je vjerojatno gora sada što je razumljivo jer svi živimo u nenormalnim okolnostima. Vi ćete mudrošću i iskustvom koje nose godine naći načina da smireno prihvatite okolnosti, nađete neku aktivnost koja vas veseli i pomoći sebi i svojim bližnjima da dobrim raspoloženjem i smijehom savladamo izolaciju. I da lakše i uz redovno spavanje dočekate dovršenje dijagnostike i nađete se s vaskularnim kirurgom.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
01.05.2020.
Internistička onkologija

Pozdrav! Zanima me utječe li terapija Tamo****nom na imunitet? Jesam li zbog toga u pojačanom riziku od infekcije korona virusom? Pijem ga 4,5 godine.

Tamo****n nema poznatog direktnog učinka na osjetljivost na korona virus. Međutim, razlog zbog kojeg ga uzimate vas svrstava u osjetljiviju skupinu osoba. Zato: budite doma, čuvajte se.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
01.05.2020.
Onkologija i radioterapija

Pozdrav! Star sam 70 g. Prije 2 mjeseca dijagnosticiran mi je adenokarcinom prostate 2. stupanj. Vraćen sam iz operacionog programa 13.03. iz KB Dubrava. Imam 3 pitanja : 1. Kolika je vjerojatnost da bi mi mogla pomoći radioterapija? 2. Kakvi su izgledi da bolest metastazira dok čekam zbog COVID 19. 3. Ima li mogućnosti da dobijem termin za operaciju u drugoj bolnici i da me prati moj liječnik iz Kb Dubrave ?

1. Iz ovako malo podataka ne može se to reći: za karcinom prostate se kombinira operacijska, hormonalna i terapija zračenjem ovisno o tipu bolesti, stanju bolesnika itd. 2. Nema detalja o Vašoj bolesti, ali moglo bi se reći mali ili nikakvi. Naime, po različitim se kriterijima određuju stupnjevi karcinoma, uglavnom što je brojka stupnja niža, to je prognoza bolja (manja mogućnost napredovanja raka) . 3. Morate se direktno obratiti KB Dubrava – neke klinike imaju suradnju s drugim ustanovama na način da liječnici iz Dubrave operiraju drugdje. Budite strpljivi, čuvajte se doma da bez COVID19 dočekate termin i nemojte se bojati, to što će on biti kasnije nego je bilo predviđeno ne mijenja prognozu. Sretno

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
01.05.2020.
Endokrinologija i dijabetologija

Bolujem od dijabetesa tip 1 i imam 63 godine. Uskoro stičem pravo na 3 - mjesečnu opskrbu granicama za mjerenje, pa me interesuje da li imam pravo na senzorski glukometar s obzirom na nedavnu odluku HZZO od 31.3.2020. Hvala na odgovoru!

Odlukom HZZOa na koju vjerojatno mislite (od 30.3.) je ukinuto dobno ograničenje za odobravanje senzora. Međutim, bez obzira na dob, treba voditi računa o indikacijama za to pomagalo. Stoga upitajte svog dijabetologa da li je Vama to potrebno, ako da on će Vas uputiti u proceduru.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. - spec. internistica
08.05.2020.
Vaskularna kirurgija

Poštovani, Prije dva mjeseca sam bila na laserskoj operaciji hemeroida. Na žalost, i dalje imam probleme i svakodnevno trpim bol i krvarim. Da li uopće postoji liječnik kojem bi se mogla obratiti i nekako riješiti ovaj problem?

Najpametnije bilo bi obratiti se tamo gdje je operacija obavljena radi kontrole. U međuvremenu pazite na higijenu, upotrebljavajte masti i čepiće za smanjenje boli što ste vjerojatno rabili i ranije i pazite na prehranu da ne biste time iritirali hemeroide.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.
Dermatologija i venerologija

Pozdrav, ne znam je li povezano ali u 12 mj sam isla na nokte i tjedan poslije sam primjetila na dlanu mali madez, prvo sam pomislila da je trn, jer je na oko nepravilan, ne znam da li bih se trebala zabrinuti zbog toga pogotovo sto je na dlanu?

Nije zabrinjavajuće to što je na dlanu., ne znam zašto Vas to brine više nego da je negdje drugdje. Ako se stvarno radi o madežu brine ako je nepravilan, ako raste, ako je nejedolike boje, nepravilnih granica. Da biste riješili bojazan pokažite to svom obiteljskom liječniku pa će Vam on reći treba li ići dermatologu.

prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med. spec. internistica
07.07.2020.

Kategorije