Izazovi dijabetologije u Hrvatskoj

Izazovi dijabetologije u Hrvatskoj

Razgovarali smo s prof. dr. sc. Milanom Vrkljanom, predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za dijabetes o izazovima s kojima se susreću liječnici u naporima za kontrolu dijabetesa

27.12.2019. Autor: Vida Peterlik

Hrvatska je prošle godine učinila veliki iskorak u liječenju dijabetesa. Oboljelima su postali dostupni uređaji za kontinuirano mjerenje šećera. Ova revolucija u mjerenju tih vrijednosti omogućila je liječnicima uvid u sve moguće oscilacije šećera kroz dan. Važno je da su mjerenja neovisna o discipliniranosti bilježenja vrijednosti od strane same oboljele osobe.

Hrvatska je zemlja u kojoj su dostupne gotovo sve vrste terapija za dijabetes, a istodobno to je zemlja koja ima najviše amputacija potkoljenica kao posljedica šećerne bolesti.

Ovakvi porazni podaci razlog su zašto je prošle godine osnovano Nacionalno povjerenstvo za dijabetes u suradnji s Ministarstvom i HZZO-om na čijem čelu je upravo profesor Vrkljan. Jedna od najistaknutijih misija ovog povjerenstva osnivanje je Centara za dijabetes u svim županijskim bolnicama u Hrvatskoj.

Centrima za dijabetes širom Hrvatske tijekom formiranja uzor će biti Dnevna bolnica za dijabetes koja djeluje pri KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. U Dnevnoj bolnici rade posebno educirane sestre i dijabetolozi koji se trude educirati pacijente. Mnogo se čini u podizanju razine skrbi za dijabetičare, no još jedan značajan korak nedostaje kako bi sustav profunkcionirao.