Hipertenzija i adherencija pacijenata - koliko su povezani?

Hipertenzija i adherencija pacijenata - koliko su povezani?

Kardiovaskularne bolesti uzimaju sve veći zamah, a posebno zabrinjava prevalencija koja je sve češća kod djece. Je li ovo poražavajuće?

27.12.2019. Autor: Dalia Vađunec

Nastavno na prethodni članak "U Hrvatskoj, svakom trećem stanovniku prijeti "tihi ubojica"  na koji se možete podsjetiti nastavljamo prvo s lijekovima. 

Stanja u kojima su kontraindicirani su brojna. 

Tako za lijekove iz skupine ACE inhibitora i ARB, to su trudnoća, hiperkalijemija, obostrana bubrežna stenoza, a poseban oprez treba biti kod žena koje planiraju trudnoću. 

CCB i beta blokatori su kontraindicirani kod pacijenata s drugim i trećim stupnjem A-V bloka, dok beta-blokatori dodatno kod astmatičara. 

Kod ove skupine lijekova uz diuretike, s oprezom ih treba primjenjivati kod metaboličkog sindroma, sportaša i izuzetno fizički aktivnih pacijenata, kao i kod onih intolerantnih na glukozu. Diuretici su kontraindicirani kod gihta, dok je još potreban dodatan oprez kod trudnica, hipokalijemije i hiperkalcijemije. 

S obzirom da to da naši pacijenti prilikom izdavanja lijekova stoje ispred nas, a često uzimaju politerapiju, ova stanja bi trebalo imati na umu i ispitati dodatno ako nismo sigurni.

Hipertenzija je stanje najviše povezano s neadherencijom pacijenata. 

Stavovi i odgovori na naše neprestane molbe poput „ali ja ne osjećam taj tlak“, ili „ovih dana mi je tlak dobar, pa sam smanjio dozu ili preskočio nekoliko dana“ ili „od diuretika pojačano mokrim, stoga ih izbjegavam, a tlak je ionako relativno dobar“ ili pak „idem na godišnji odmor, neće biti stresa, što će mi lijekovi“ samo su neki od velikih izazova u svakodnevnom danu jednog ljekarnika jednako kao i liječnika, odnosno medicinske sestre. 

Osim što sam pacijentov stav prema lijekovima za bolest koji „ne osjeća“ smanjuje suradljivost i otežava liječenje hipertenzije, velik problem stvaraju i sami lijekovi koji s vremenom mogu postati neučinkoviti, primijenjena doza može biti preniska/previsoka ili može nastupiti neka od nuspojava.

Prilikom izdavanja lijekova, a s ciljem kako bi se utjecalo na adherenciju, ljekarnik i liječnik zajedno s pacijentom trebaju proći kroz antihipertenzivnu farmakoterapiju i postaviti nekoliko ključnih pitanja, kao što su primjerice o redovnom mjerenju krvnog tlaka, fizičkoj aktivnosti - možda je netko nedavno počeo intenzivno trenirati, stoga bi trebao biti oprez uz istovremenu primjenu beta blokatora, ali i o nuspojavama

Ako dobijemo potvrdan odgovor od pacijenta koji pije ACE inhibitore da je primijetio učestali suhi kašalj koji se najčešće pojavljuje tijekom noći, trebalo bi ga uputiti liječniku i razmotriti promjenu terapije, a nuspojavu prijaviti nadležnim tijelima. Također, treba imati na umu da nesteroidni protuupalni lijekovi, od kojih je velika većina u bezreceptnom režimu liječenja (pr. ibuprofen, ketoprofen), povisuju krvni tlak. Stoga njihova primjena treba biti ograničena, a pacijent upozoren da prilikom dužeg uzimanja ovih lijekova može doći do neželjenih promjena u vidu porasta tlaka kako ne bi pomislio da je njegova antihipertenzivna terapija prestala djelovati.

pm-0216-med-img_8888-472

Vrlo je važno pacijente stalno upozoravati i osvještavati koliko promjena životnog stila utječe na regulaciju hipertenzije. 

Tako primjerice, smanjenje unosa soli smanjuje vrijednosti arterijskog tlaka za 2-8 mmHg, gubitak suvišnih kilograma – na deset izgubljenih čak do 20 mmHg, dok svakodnevna fizička aktivno 4-9 mmHg. 

Kad pogledamo ove brojke, jasno je zašto su upravo ove nefarmakološke mjere prvi korak u liječenju hipertenzije (op.a. vidjeti u prošlom članku), ali i uz postojeću farmakoterapiju trebalo bi se pridržavati barem nekih mjera. Svakako se pacijentima preporučuje prestanak pušenja.

Liječenje hipertenzije je velik izazov za cjelokupni zdravstveni sustav, od specijalista, liječnika obiteljske medicine i ljekarnika, ali i samih pacijenata koji moraju biti svjesni svoje bolesti, a i savjesni u liječenju iste.

 

 

 

Reference:
2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. European Heart Journal. 2018, 39, 3021–3104.

Baza lijekova, 2019, https://mediately.co/hr/drugs, pristupljeno 16. 04. 2019.
Mahmood S, Shah KU, Khan TM, Nawaz S, Rashid H, Baqar SWA, Kamran S. Non-pharmacological management of hypertension: in the light of current research. Ir J Med Sci. 2018.